Dzurinda chce napriek zraneniu navštíviť Busha v USA

Premiér Mikuláš Dzurinda urobí všetko preto, aby mohol absolvovať náročný pracovný program počas budúceho týždňa. Vo štvrtok ho čaká návšteva britského premiéra Tonyho Blaira na Slovensku a v sobotu cesta do USA za americkým prezidentom Georgeom Bushom.

"Už som dnes začal tú poškodenú nohu, zlomenú nohu rehabilitovať. Dvakrát som mierne cvičil. Urobím všetko preto, aby som stihol ten hlavný pracovný program," povedal dnes novinárom na nemocničnom lôžku Dzurinda. Verí, že spolu s lekármi sa podarí urobiť malý zázrak a do Ameriky poletí.

Zdravotný stav premiéra a priebeh ochorenia je podľa primára Fakultnej nemocnice v Ružinove Akthana Jaghiho bez komplikácií. Z nemocnice ho možno prepustia už v utorok. Jaghi naznačil, že Dzurinda sa možno už dnes postaví na barly. Domnieva sa, že predseda vlády by pravdepodobne mohol zvládnuť cestu do USA, riziko embólie počas letu podľa neho nehrozí. Zranenie by nemalo zanechať trvalé následky a premiér sa bude môcť naďalej venovať športu.

Dzurinda poďakoval všetkým ľuďom, ktorí mu pomohli pri sobotňajšom úraze - predovšetkým lekárom, čo ho operovali a starajú sa o neho vo Fakultnej nemocnici v Ružinove, kde je hospitalizovaný. Dzurinda vyjadril vďaku aj zdravotným sestrám a technickým pracovníkom. "Nesmierne si vážim rýchly a profesionálny zásah pracovníkov horskej služby, aj rýchlej záchrannej služby z Čadce," konštatoval.

Premiér mal podľa vlastných slov dobrú noc, počas ktorej sa síce niekoľkokrát zobudil, ale spal hlboko. Dnes ho bol pozrieť zastupujúci predseda NR SR Béla Bugár, dobre mu padla aj sms-správa od predsedu KDH Pavla Hrušovského a exministrov Daniela Lipšica a Martina Fronca.

Napriek komplikovanej zlomenine Dzurinda verí, že ešte zabehne svoj obľúbený maratón. "No, to bude taká zaťažkávacia skúška mojej pravej nohy, ale neviem, či to bude toho roku alebo inokedy," poznamenal. Na lyžovanie nezanevrel ani po úraze. "Len párkrát som si povedal, že som neopatrný hlupák. Ale šport je krásna vec, koľko som sa už nalyžoval, no čo už, stane sa," dodal.

Na pracovnej ceste do USA by ho asi nemohol nahradiť minister financií Ivan Mikloš, lebo to neumožňujú protokolárne zvyklosti. Dzurinda pripomenul, že v rámci cesty do USA pripravuje program na prestížnej Washingtonskej univerzite zameraný na rozvoj vedy, výskumu a liečby rôznych chorôb pre špičkových slovenských lekárov, z ktorých 15 pozval na cestu do USA.

TASR

obsah | Slovenská republika