Dzurinda vydáva politické memoáre

"Kde je vôľa, tam je cesta" - je názov knihy slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorú vydáva levické vydavateľstvo L.C.A. Podtitul "Môj maratón" neupomína iba na športové záľuby predsedu vlády, ale chce symbolicky zhrnúť aj jeho politickú dráhu. Slávnostný krst knihy sa uskutoční v utorok 4. júna v bratislavskom Auparku. Pôjde nepochybne o spoločenskú udalosť prvoradej dôležitosti nielen kvôli postaveniu autora, ale aj vďaka osobnostiam, ktoré sa stali krstnými otcami knihy - hercovi a humoristovi Júliusovi Satinskému a slovensko-americkému hokejistovi a manažérovi Petrovi Šťastému. Nepôjde o jedinú spoločesnkú príležitosť, spojenú s ydaním tejto knihy. V tomto predvolebnom čase si totiž chce Dzurinda nájsť počas júna čas na štrnásť stretnutí s čitateľmi a teda i voličmi. Formou pôjde o autogramiády v kníhkupectvách v rôznych slovenských mestách.

Dzurinda v trinástich kapitolách vysvetľuje niektoré kroky vlády v súčasnom volebnom období. "Pokúsil som sa sprístupniť svoj pohľad na hodnoty, v ktoré verím, o ktoré sa opieram a ktoré presadzujem nielen v politike, ale aj v živote," uvádza autor v úvode publikácie. V knihe opísal viacero príhod, ktoré považoval za charakteristické pre vývoj udalostí a ktorými chce čitateľom priblížiť svoj postoj a spôsob rozhodovania.

Dzurinda začína svoje spomínanie v období, keď sa stal lídrom SDK. Venuje sa najdôležitejším konfliktom v roku 1998, hodnotí napríklad svoje vzťahy s prezidentom SR Rudolfom Schusterom a v osobitnej kapitole spomína na svoju minuloročnú cestu do New Yorku po teroristických útokoch na americké mestá.

Kritici sa posmievajú, že Mikuláš Dzurinda tentokrát vymenil bicykel, na ktorom pred voľbami v roku 1998 obišiel ako neúnavný agitátor slovenské obce, za knihu, okolo ktorej rozvíja kampaň v roku 2002. Július Satinský nesúhlasí a na prebale knihy píše: "Národ by mal byť vďačný tomuto ´malému bicyklistovi zo Spiša´, že zviditeľnil Slovákov v prijímacích salónoch veľkých národov."

(lw)

obsah | Slovenská republika