EURES našiel tisíckam záujemcov prácu v Európskej únii

Slováci chcú pracovať najmä v Rakúsku a v Nemecku, miesta však ponúkajú Česi a Maďari, Slovinsko a Cyprus.

Vďaka systému EURES, ktorý mapuje pracovné príležitosti v celej Európskej únii, si od mája minulého roku našlo prácu v zahraničí asi 4800 Slovákov. "Záujemcom poskytneme bezplatne komplexné služby v oblasti poradenstva, poskytovania informácií, ako aj asistencie pri hľadaní zamestnania v krajinách únie," vysvetlil ústredný manažér EURES-u na Slovensku Boris Katuščák.

V súčasnosti sa v databáze nachádza 172 pracovných ponúk do krajín EÚ, ktoré obsahujú 974 voľných pracovných miest. Jednotlivé úrady práce, na ktorých pôsobia EURES poradcovia, však evidujú viac ako 10-tisíc žiadateľov o prácu v zahraničí. "Denne pre prácu v EÚ navštívi naše úrady asi 600 ľudí, vybavíme okolo 350 telefonátov a množstvo e-mailov," dodal. Klienti sa podľa neho najviac pýtajú na životné a pracovné podmienky v jednotlivých štátoch, na registračné procedúry či pracovné povolenia.

V polovici decembra sa ponuka služieb EURES-u rozšírila aj o elektronické posielanie životopisov. Celý proces sa tak podľa Katuščáka zjednoduší a urýchli: "Klient už nebude musieť navštíviť úrad osobne - jednoducho zadá svoj životopis priamo do centrálnej EURES databázy Ústredia práce." O veľkom záujme svedčí aj vysoká návštevnosť internetovej stránky www.eures.sk (vyše tisíc klientov denne), ktorá ponúka všetky potrebné informácie vrátane konkrétnych pracovných ponúk zo zahraničia či priamych kontaktov na EURES poradcov pri jednotlivých úradoch práce.

Za prvých osem mesiacov fungovania tejto služby uskutočnili úrady 198 pohovorov, na ktorých sa zúčastnilo 6891 uchádzačov. Vybrali 3634 vhodných kandidátov, z ktorých väčšinu - najmä z okresov Komárno a Dunajská Streda -zamestnali veľké firmy v susednom Maďarsku.

Záujem uchádzačov a ponuky firiem sa však celkom nekryjú. Slováci totiž chcú najčastejšie pracovať sezónne či brigádnicky v Rakúsku a v Nemecku, ktoré nám však na najbližších sedem rokov obmedzili svoj pracovný trh. "Najviac ponúk dostávame z krajín, ktoré voči nám neuplatňujú prechodné obdobia, a to z Česka, Maďarska, Slovinska a z Cypru," podotkol Katuščák. Firmy pritom chcú najmä robotnícke profesie na stavby a z vysokokvalifikovaných ponúk najmä zdravotnícky personál.

Služby, ktoré poskytuje eures

informácie o voľných pracovných miestach v celej EÚ informácie o životných a pracovných podmienkach v danej krajine on-line databáza životopisov uchádzačov o prácu podrobné informácie nájdete na www.eures.sk a osobne či telefonicky u EURES poradcov na jednotlivých úradoch práce
JOZEF SERVANSKÝ

obsah | Slovenská republika