Slovenskí europoslanci nevedia, kde skončia

Zo 14 zástupcov, ktorých si Slováci pred týždňom zvolili do Európskeho parlamentu, sú štyria lekári. Počas päťročného obdobia by všetci by pracovali vo výbore pre zdravotníctvo. Ten je v Bruseli spojený s problematikou životného prostredia a ochrany spotrebiteľa.

,,Budeme sa musieť v rámci delegácie dohodnúť," povedal Milan Gaľa, poslanec za Dzurindovu SDKÚ, ktorý je povolaním zubný lekár. Ak by sa doň predsa len nedostal, uspokojí sa aj s výborom pre kultúru a vzdelanie. V ňom sa poslanci venujú aj otázkam médií a mládeži. Gaľovi proti vôli nie je však ani poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. V tomto výbore by sa mohol stretnúť s Petrom Bacom z HZDS, ktorý ako jediný vo volebnej kampani ho uvádzal ako svoju prioritu.

,,Dúfam, že sa nebude rozhodovať mocensky, ale zvážia sa doterajšie skúsenosti," konštatovala ďalšia poslankyňa s titulom MUDr. Irena Belohorská z HZDS. Už desať rokov pracuje v delegácii v Rade Európy, kde sa so zdravotníctvom venuje aj sociálnym otázkam. Záujem má okrem toho aj o prácu v zahranično-bezpečnostnom výbore.

Poslanci Európskeho parlamentu môžu byť riadnymi členmi len v jednom výbore. V ďalších sú už len náhradníkmi. Kde poslanci skončia, závisí aj od frakcií, ktorej slovenské strany sú členmi.

Ďalšími lekármi sú členovia KDH Miroslav Mikolášik a Anna Záborská. Mikolášikovi však nie sú cudzie ani otázky investícií a toku peňazí. ,,Pracoval by som rád aj vo výbore pre rozvoj turizmu, regiónov a dopravy, či v tom, kde sa venuje výskumu a vede," prezradil. Ján Hudacký, ktorého tiež zvolili za kresťanských demokratov, by bol zas najradšej, aby v parlamente vznikol osobitný výbor pre malé a stredné podnikanie. ,,Keďže však taký neexistuje, rád by som bol v regionálnom výbore alebo pre vzdelanie a výskum," spresnil.

Veľký záujem majú poslanci aj o regionálny výbor. V ňom by mohli spolu pracovať Árpád Duka-Zólyomi z SMK a Zita Pleštinská z SDKÚ. ,,Mám z regionálneho rozvoja či plánovania teoretické a praktické skúsenosti," vysvetlila nová poslankyňa, ktorá je vzdelaním architektka.

,,Ťahá ma najmä do zahraničného výboru," povedal Zólyomi. Ako jadrový fyzik by sa vedel predstaviť aj pri práci vo výbore pre výskum, kde sa riešia aj otázky energetiky.

Primátor Zvolena Vladimír Maňka, ktorý prešiel do europarlamentu na kandidátke Smeru, by si najradšej zvolil za svoje pôsobisko rozpočtový výbor. ,,Som profesionál v ekonomike riadenia spoločnosti. V minulej Národnej rade som ako poslanec pracoval vo výbore pre rozpočet a menu," zdôraznil. Ak by sa doň nedostal, v Bruseli existujú podľa Maňku ešte ďalšie tri výbory, ktoré majú blízko k rozpočtu či hospodárstvu. O rozpočtovanie má veľký interes aj Peter Šťastný z SDKÚ či Sergej Kozlík z HZDS.

Poslanci sami však nebudú mať veľký priestor niečo v Európskom parlamente presadiť. Budú musieť najprv presvedčiť svojich kolegov vo frakcii. Ťažko sa zhodnú aj zástupcovia konzervatívnej strany so socialistami či inými stranami. Odborníci preto upozorňujú, že spoločne presadzovať záujmy Slovenska všetkými 14 poslancami sa vlastne ani veľmi nedá.

Čo majú europoslanci

· mesačný plat 86 400 Sk

· mesačne 12 000 eur od únie na asistentov

· asistentov si poslanec vyberie sám a určí mu plat

· 3 500 eur na chod kancelárie

· diéty, na denný pobyt v Bruseli alebo v Štrasburgu 260 eur

· rokovacích dní je ročne asi sto

· únia hradí aj cestovné, paušálne uhrádza najdrahšiu letenku

GABRIELA KALISKÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika