Fico má už len dve možnosti

Medzi spojením s SMK a KDH, alebo s HZDS a SNS si vyberá šéf Smeru Robert Fico pri zostavovaní vlády. V nedeľu nepriamo uprednostňoval práve druhú z možností, keď kritizoval pravicu a, naopak, obhajoval prípadné spojenie s národniarmi a Vladimírom Mečiarom.

Z ďalších rozhovorov o vytvorení koalície vylúčil len Dzurindovu SDKÚ, hoci oficiálne stanovisko by mala strana povedať v pondelok, prípadne v utorok po svojom predsedníctve.

"S SDKÚ to asi nepôjde, taká vláda by bola pravdepodobne absolútne nefunkčná," povedal Fico v televízii Markíza. Ako dodal, zostali štyri politické strany, ktoré môžu zostaviť koalíciu, teda KDH, SMK, SNS a HZDS.

Z týchto kombinácií sú možné len dve, keďže KDH vylúčilo spoluprácu s Mečiarom aj so Slotovými národniarmi. SMK zasa povedala, že so Smerom pôjde len s kresťanskými demokratmi.

Fico tvrdí, že už má v hlave jasno, ako by mala vláda vyzerať. Nespresnil však, ktorých partnerov by v koalícii uprednostnil. Podľa podpredsedu KDH Vladimíra Palka sú momentálne najdôležitejšie rokovania o vláde Smer-KDH-SMK, ktoré závisia práve od rozhodnutia kresťanských demokratov, či pôjdu do vlády s Ficom.

"Ak KDH povie áno, o niekoľko týždňov tu bude koalícia Smer-KDH-SMK," vyhlásil Palko v relácii televízie JOJ. V opačnom prípade sa podľa neho začnú vyjednávania medzi Smerom a SDKÚ.

Rokovanie s KDH ako dôležitým partnerom nepopreli ani podpredsedovia Smeru Robert Kaliňák a Dušan Čaplovič. Ako už Pravda informovala, o sprostredkovanie spolupráce medzi KDH a Smerom sa pokúšal aj prezident Ivan Gašparovič, niektorí predstavitelia Smeru zase skúšali kolegov z KDH osloviť aj prostredníctvom zástupcov cirkvi. Fico sa však o pravici včera vyjadroval kriticky. Zopakoval svoje stanovisko spred volieb, že SMK potrebuje opozičnú diétu, o KDH zasa povedal, že je to labilná politická strana, ktorá má viac prúdov. Uviedol tiež, že pre Smer by bola neprijateľná Zmluva o výhrade svedomia, ktorá je, naopak, pre kresťanských demokratov dôležitá.

Prípadné spojenie s Mečiarom a Slotom by podľa Fica nemalo problém s medzinárodnou akceptáciou. "Nevidím problém medzi nacionalizmom SMK a SNS," vyhlásil Fico.

Do termínu, keď má informovať o výsledkoch vyjednávania o zostavení vlády prezidenta Ivana Gašparoviča, mu zostáva už len päť dní, Fico tvrdí, že to stihne.

Už v najbližších dňoch by sa malo vyjadriť aj KDH, či pôjde do rokovaní s Ficom, alebo nie, očakáva Palko.

"Ponuka od Smeru tu fakticky je, aj keď ju ešte verejne nepovedali," uviedol Palko. Podpredseda KDH pripúšťa kompromis programov, za problém označil schopnosť stabilne vládnuť. KDH má tiež obavy, že by ich Smer ako koaličných partnerov mohol prehlasovať. Palko nepriamo naznačil, že od Smeru očakávajú ponuky, ktoré by uspokojili záujmy KDH. "Museli by sme veľa ustupovať. Boli by sme len takými asistentmi veľkého Smeru," uviedol Palko.

Analytici upozorňujú, že pre Smer je KDH dôležitý partner. "Koalícia s KDH a SMK je momentálne pre Smer číslo jeden," myslí si analytik Pavel Haulík. Ako dodal, signál k takej spolupráci vydali voliči, keď väčšina obyvateľov sa vyslovila za zmiernenie reforiem, ale nie za ich rušenie.

Vylúčená však zároveň stále nie je ani vláda pravicových strán s podporou HZDS, ak by sa podarilo presvedčiť Vladimíra Mečiara, aby sa stiahol. To je totiž podmienka KDH, ktorú však Mečiar zatiaľ odmieta.

"V takom prípade by sa dalo hovoriť o rehabilitácii Vladimíra Mečiara a HZDS," konštatoval Palko. Viacerí politici odhadujú, že rokovania o novej koalícii sa ešte budú naťahovať.

Naopak, podľa Haulíka vzhľadom na to, ako boli karty vo voľbách rozdané, zostavovanie vlády zatiaľ až tak dlho netrvá. "Ak by si mal Fico vybrať len z opozičných strán, koalícia by už zrejme bola hotová. Z hľadiska imidžu Slovenska by však nebola optimálna," povedal Haulík. Pred takým spojenectvom varujú aj ekonómovia či Ficovi zahraniční partneri. Podľa informácií z prostredia Smeru takú koalíciu považovalo doteraz vedenie strany za poslednú možnosť.

Ako celú situáciu vníma verejnosť, podľa sociologičky Ľudmily Benkovičovej v tejto chvíli ešte nemožno odhadnúť. "Ľudia čakajú, v tej polohe je väčšina spoločnosti. Situácia je stále otvorená a neistá - či príde zmena a ak áno, aká radikálna bude," uviedla.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika