Slovenské firmy sa môžu zúčastniť na budovaní infraštruktúry v krajinách NATO

Slovenské firmy sa môžu zúčastniť na budovaní infraštruktúry v členských krajinách NATO v rámci programu bezpečnostných obranných investícií. "Prostredníctvom programu sa majú napríklad stavať a rekonštruovať budovy, ale i zavádzať technológie potrebné na základe rozhodnutia strategických veliteľstiev NATO," uviedol dnes pred novinármi zástupca generálneho riaditeľa sekcie vyzbrojovania rezortu obrany Pavol Dzurilla.

Podľa jeho slov v prípade, že by aliancia potrebovala niekde na východe hraníc NATO letisko ako strategický bod, tak sa rozhodne prispieť na jeho vybudovanie.

Podnik, ktorý chce do tejto súťaže vstúpiť musí od materskej krajiny dostať tzv. deklaráciu splnenia podmienok. "Ak je vypísaný nejaký konkrétny projekt pre NATO, u nás na Slovensku nájdeme podniky, ktoré spĺňajú tieto kritériá a oznámime ich do centrály," podotkol Dzurilla.

Druhou možnosťou, ako môžu podniky dostať k zákazkám pre NATO, je uzavretie kontraktu s niektorou agentúr aliancie. "My odporúčame dve hlavné agentúry, ktoré môžu byť prospešné. Je to NC3A a NAMSA," dodal.

SME

obsah | Slovenská republika