Minister Ftáčnik opustil SDĽ

Minister školstva Milan Ftáčnik oznámil 26. marca svoje rozhodnutie odísť zo Strany demokratickej ľavice (SDĽ) a vsúpiť do nového subjektu Petra Weissa - Sociálnodemokratickej alternatívy (SDA). Bolo to údajne najťažšie rozhodnutie jeho života.

Hlavným dôvodom podľa jeho slov bolo, že SDĽ sa radikalizovala a stavila na konflikty, stala sa málo vypočítateľnou, prevládla v nej nízka tolerancia k iným názorom. Z týchto dôvodov dospel k presvedčeniu, že pri takejto politike bude mať SDĽ problémy dostať sa do parlamentu. "Ide o budúcnosť Slovenska, aby v parlamente nechýbala protiváha k pravici a strana schopná zastať sa záujmov obyčajných ľudí. SDA má šancu uspieť," vyhlásil pred novinármi Ftáčnik. Ftáčnik kandidoval v parlamentných voľbách 1998 za SDĽ, za ktorú sa stal aj ministrom školstva. Počas svojho pôsobenia v strane bol niekoľko rokov jej podpredsedom a na dvoch zjazdoch v júli 2000 v Košiciach a novembri 2001 v Trnave kandidoval na post predsedu SDĽ. Bol jedným z iniciátorov vzniku názorovej platformy a jej zakotvenia v Organizačnom poriadku SDĽ. Členom SDĽ bol Ftáčnik od januára 1991.

Čo sa týka ministerského kresla, ako sám povedal "nie je k nemu priviazaný" a rešpektuje, že patrí SDĽ. Podľa jeho slov je len vecou ľavicových demokratov ako rozhodnú. "Nemôže o tom rozhodnúť predseda Pavel Koncoš, ale iba Republikový výbor SDĽ," dodal Ftáčnik. Pokiaľ by musel odísť z funkcie ministra, vráti sa do NR SR a bude v nej pracovať. Pavel Koncoš opakovane vyzval Milana Ftáčnika, aby sa postu vzdal.

Napriek očakávaniam sa ku kroku Milana Ftáčnika nepripojil minister obrany Jozef Stank. Ten povedal, že program SDĽ v oblasti obrany je v podstate totožný s tým, čo on robí na ministerstve. Preto na odchod nevidí dôvod.

Milan Ftáčnik a expredseda Sociálnodemokratickej strany Slovenska (SDSS) Ľubomír Šlahor sú výraznými posilami SDA. Zakladateľmi a členmi prípravného výboru tejto strany sú Peter Weiss a Brigita Schmögnerová, ktorí 31. januára vystúpili zo SDĽ, a Erika Kvapilová. Strana bola 13. marca zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR. Jej prvý ustanovujúci snem by sa mal uskutočniť v polovici apríla.

(vs)

obsah | Slovenská republika