Ivan Gašparovič: Musím presvedčiť

Vladimír Mečiar sa Ivana Gašparoviča ako možného súpera v zápase o prezidenta obával už v HZDS. Cez víkend sa Mečiarova obava naplnila. S novozvoleným prezidentom IVANOM GAŠPAROVIČOM sme hovorili o jeho víťazstve a vzťahoch s vládou Mikuláša Dzurindu.

Aký je to pocit poraziť Mečiara?

Neberiem to takto, ale po včerajších rozhovoroch v médiách si myslím, že pán Mečiar prehru ťažko znáša.

Čo sa bude teraz diať s Mečiarom a s HZDS?

Veľmi nerád by som hodnotil situáciu v HZDS. Určite to zanechá veľký otáznik, ako ďalej.

Prečo si myslíte, že ste s takým veľkým náskokom vyhrali?

Alternatíva väčšieho a menšieho zla mi nejako nesedí. Aj odporúčanie koalície neísť voliť občana zmiatlo. Ľudia sa však začali správať uvedomelo s tým, že chcú verejné veci riadiť sami. Zvážili si, čo sa môže stať pri zlom rozhodnutí. Milo ma prekvapilo, že ma volili mladí ľudia.

Faktom je, že vás mnohí ľudia volili so sebazaprením, lebo nechceli Mečiara. Čo to pre vás bude znamenať do budúcnosti?

Musím presvedčiť, že ich voľba bola dobrá. Chcem však povedať, že pohľad voľby so sebazaprením nie je celkom dobrý. Ak by sa vo voľbách ocitli napríklad dvaja koaliční kandidáti z SDKÚ a ANO, ktorí by mali podiel na nedobrých rozhodnutiach, tak to by bolo ako? Väčšie a menšie zlo? Ako by ste sa rozhodli?

Získali ste hlasy aj na juhu Slovenska. Aký vzťah chcete budovať k občanom maďarskej národnosti?

Vo veľkej miere to boli hlasy Slovákov žijúcich na južnom území, ale boli to aj občania maďarskej národnosti. Držím sa zásady, že neuznávam diskrimináciu. Ani negatívnu, ani pozitívnu. Všetci máme rovnaké práva.

V zahraničí začnete s hendikepom. Boli ste vnímaný ako spolupracovník Mečiara, podporil vás Ján Slota aj Slovenska národná jednota Stanislava Pánisa, ktorá má pozitívny vzťah k vojnovému slovenskému štátu. Čo s tým?

Stanislav Pánis je so svojou stranou členom konfederácie národných síl. Konfederácia vznikla s možnosťou vytvoriť národnú stranu na moderných princípoch. Znamená to aj to, že si musíme vysvetliť otázky histórie. Slovenský štát je historická realita a bol uznaný medzinárodne. Otázkou je, ako sa postaviť k jeho režimu. Nie štát, ale režim robí dobre alebo zle.

A vy vtedajší režim odmietate?

Tento režim robil veci, ktoré dodnes odsudzuje celý svet v súvislosti s dodržiavaním ľudských a občianskych práv. Každý štát, ktorý dovolí, aby vraždili jeho ľudí, sa dopustí skutku, ktorý nemôže nikto schvaľovať. Myslím, že takto sa na to pozerá aj pán Pánis. Tohto roku pán Pánis nebol demonštrovať počas výročia slovenského štátu.

Keď sa vám Pánis ako šéf strany ohlási na návštevu, prijmete ho v prezidentskom paláci?

Prečo by som ho neprijal! Ak by sa však na obdobie slovenského štátu díval inak ako ja, tak zhodu nikdy nenájdeme.

Pred voľbami sa hovorilo, že Mečiar by koalícii viac vyhovoval, lebo HZDS by mohlo koalícii poskytnúť chýbajúce hlasy pri schvaľovaní zákonov. Ako si vysvetľujete, že sa vás koalícia viac obávala?

Práve z toho pohľadu, ktorý zaznel v otázke a tiež obavou, že by som bol viac naklonený Smeru.

A budete nadŕžať strane Roberta Fica?

Po vyhlásení Smeru, že ma podporia, sme spolu povedali, že nemáme voči sebe žiadne záväzky. V mojom programe je jednoznačné, že nechcem byť prezidentom politických strán, ale občanov. V niektorých otázkach sa však moja filozofia blíži k programu Smeru. Neviem, prečo by som mal tento svoj názor meniť. Preferovať však stranu ako takú je mimo mojich predstáv.

Fico tvrdí, že mal dobrú intuíciu, keď vás Smer podporil. Čo to znamená?

Asi sú radi, že mali dobrý tip.

Ak bude podľa Fica pokračovať zhoda názorov Smeru a Gašparoviča, tak Slovensko čaká stabilita. Očakáva s vami Fico harmonické vzťahy?

Tu nejde o Smer. Budem sa usilovať o harmonický vzťah aj s inými stranami.

Budete vracať zákony, len ak budú v rozpore s Ústavou, alebo aj keď budú v rozpore s vaším stredovo-ľavým názorom?

Prezident má právo vracať zákony, ak sú v rozpore s Ústavou. Ústava jednoznačne nehovorí, že nemôžem vrátiť zákon aj z iného dôvodu. Nechcem byť však prezidentom, ktorý by nahrádzal vládu alebo parlament.

Na vrátené zákony treba 76 hlasov. V koalícii môžete vývoj urýchliť a tlačiť ju k predčasným voľbám. Je to tak?

Nevidím dôvod, prečo by som mal pôsobiť negatívne. Naopak. Bolo predsa neúspešné referendum, a tým sa pre mňa predčasné voľby končia. Iná otázka je, či koalícia dokáže nájsť silu, že sama nevytvorí podmienky na revíziu vlády.

Má teda koalícia dôvod obávať sa viac vás ako Mečiara?

Nie. Som komunikatívny a prijímam oponentúru. Mám radšej, ak môžem vytvárať pozitívnu atmosféru.

IGOR STUPŇAN

obsah | Slovenská republika