Prezident udelil najvyššie štátne vyznamenania

Prezident Ivan Gašparovič po prvýkrát v novej funkcii udelil dnes pri príležitosti Dňa ústavy 18 osobnostiam najvyššie štátne vyznamenania. V príhovore vyzdvihol ich prácu, talent a obetavosť. Gašparovič vyznamenaným poďakoval za "odhodlanie pracovať čo najlepšie, za to, že si nenechali zobrať svoje ideály a zostali sami sebou bez ohľadu na podmienky". Na margo dnešného sviatku prezident zdôraznil, že aj keď patrí k najmladším, je jeden z najvýznamnejších. "Najmä vďaka ústave, od ktorej sa potom odvíjali ďalšie zákony, vnútorná a zahraničná politika, si Slovensko hneď od začiatku vybudovalo vysoký kredit v zahraničí," zdôraznil Gašparovič.

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy udelil neurológovi Jozefovi Černáčkovi. V neurológii dosiahol významné vedecké úspechy. Okrem iného bol zvolený za akademika Slovenskej akadémie vied, pracoval aj ako vedúci Katedry neurológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Bol tiež podpredsedom Svetovej neurologickej federácie. Rovnaké ocenenie získal Július Pašteka, ktorý sa venuje teórii divadla, filmu a výtvarnému umeniu. Ekonóm Anton Vavro Rad Ľudovíta Štúra I. triedy prevzal za mimoriadne zásluhy v oblasti hospodárstva. Tento rad získala aj spisovateľka Klára Jarunková a in memoriam umelec Jaroslav Filip. Za zásluhy v boji proti fašizmu v období SNP získal vojenský Rad Ľudovíta Štúra I. triedy generálmajor Jozef Brunovský.

Herec Štefan Kvietik a sochár Jozef Jankovič prevzali z rúk hlavy štátu rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Rovnaké ocenenie patrí aj tenistovi Miloslavovi Mečířovi a jednému z najvýznamnejších odborníkov na životné prostredie Milanovi Ružičkovi. Rad Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam patrí Pavlovi Kalinajovi a Bernardovi Jaškovi. Ako príslušník Zboru národnej bezpečnosti Jaško z depeší z Prahy pochopil, že sa chystá rozsiahla akcia na likvidáciu cirkevnej štruktúry katolíckej cirkvi na Slovensku. Zveril sa Kalinajovi a spolu sa dohodli, že budú informovať katolícku cirkev. Ich iniciatíva bola prezradená, obidvaja boli zatknutí, kruto vyšetrovaní a napokon odsúdení na smrť a popravení. Rad Ľudovíta Štúra III. triedy získal aj sudca Ľudovít Bradáč, muzikológ Oskár Elschek a maďarský básnik, esejista, literárny kritik, publicista a prekladateľ Árpád Tözsér.

Za zásluhy v boji proti fašizmu v období II. svetovej vojny a za významnú pomoc SNP udelil prezident vojenský Rad Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam armádnemu generálovi Heliodorovi Píkovi. Po vykonštruovaných obvineniach bol v roku 1949 odsúdený a popravený. Vojenský Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za zásluhy v boji proti fašizmu počas II. svetovej vojny a SNP prevzali František Bím a Alois Kubíček. Bím bol po vojne pre nesúhlas s komunistickým režimom dlho väznený v Leopoldove a potom odišiel do Švajčiarska, kde žije dodnes. Kubíček emigroval do Kanady v roku 1968 po okupácii Československa.

SME

obsah | Slovenská republika