Kampaň za registrované partnerstvo gejov a lesieb

Prvé lesbické združenie na Slovensku Museion chce presadiť zákon o životnom partnerstve gejov a lesieb, na ktorého podporu začne v januári zbierať podpisy verejnosti.

Cieľom je získanie spoločenskej a politickej podpory na prijatie Zákona o životnom partnerstve gejov a lesieb, jeho presadenie v Národnej rade SR a jeho implementovanie tak do právneho poriadku SR, ako aj do povedomia širokej verejnosti, informovala lesbická aktivistka Hana Fábry.

Kampaň sa bude realizovať formou petície za prijatie tohto návrhu zákona v NR SR a letným happeningom WHO IS WHO (Kto je kto?), na ktorom zbieranie podpisov pod petíciu vyvrcholí. "Oslovíme nielen obyčajných ľudí, ale aj autority spoločenského, kultúrneho a politického života, ktorých pozitívny postoj by následne mohol pozitívne ovplyvniť aj nerozhodnutú časť verejnosti," dodala Fábry.

Prijatie zákona, ktorý by spolužitie homosexuálnych dvojíc legalizoval, by mohol podľa nej posunúť reálny život lesbickej a gejskej komunity do roviny rovnakých občianskych práv, akými disponuje majoritná spoločnosť. Existencia takéhoto zákona kladne ovplyvní kvalitu života homosexuálov a zároveň sa môže stať odrazovým mostíkom pre majoritnú populáciu v snahe o pochopenie a akceptáciu tejto menšiny, dodala Fábry. Kampaň za zavedenie zákona o registrovanom partnerstve homosexuálov finančne podporil Slovensko-český ženský fond.

TASR

obsah | Slovenská republika