Na slovenský východ mieri americký Ford

Necelý rok nato, ako automobilka Kia ohlásila svoj príchod do Žiliny, sa Slovensko zrejme dočká ďalšej, podobne veľkej investície do automobilového priemyslu. Podľa informácií SME chce na východnom Slovensku postaviť veľkú továreň americký Ford.

Výška plánovanej investície by sa mala približovať významu investície PSA Peugeot Citroen v Trnave či Kia v Žiline. Každá z nich plánuje investovať u nás v prepočte asi 2,8 miliardy korún a zamestnať zhruba 3000 ľudí. Minister hospodárstva Pavol Rusko správy o príchode Fordu nechcel komentovať, rokovania s takýmto investorom však potvrdil.

Svoje plány zatiaľ tají aj samotná automobilka. "Ak budeme mať niečo na zverejnenie, urobíme tak," povedala Karin Burgmerová z nemeckej pobočky Fordu.

Podľa našich informácii by sa správa o príchode Fordu mala zverejniť už tento alebo budúci týždeň. Slovensko by sa tak stalo hostiteľom už štvrtej automobilky. Americký koncern Ford je druhou najväčšou automobilkou na svete a ročne vyrobí viac ako šesť miliónov osobných a nákladných áut.

Ekonomický analytik Martin Barto si nemyslí, že by z toho pre slovenskú ekonomiku vyplývalo riziko a stala by sa závislá len od jedného odvetvia. "Na automobilový priemysel nadväzuje množstvo ďalších odvetví, napríklad spracovanie plastov, výroba elektroniky alebo gumárenský priemysel. Tie môže nová automobilka pritiahnuť," povedal.

To sa stalo aj v prípade Volkswagenu alebo PSA, ktorých prítomnosť prilákala na Slovensko mnoho subdodávateľov, napríklad výrobcu autosedačiek Johnson Controls alebo gumárenskú firmu Continental.

TEREZA COPLÁKOVÁ

obsah | Slovenská republika