Pilot havarovaného vrtuľníka mal 20-ročnú prax

Obeťami pondelkovej havárie vrtuľníkaa Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air Transport Europe neďaleko Jánovej Lehoty sú 47-ročný pilot Viktor R., 33-ročný lekár Dalibor T. a 28-ročný záchranár Karol J. "Posádka absolvovala desiatky záchranných letov. Pilot mal nalietaných 6230 letových hodín a 20-ročnú prax," hovorca ATE Pavol Svetoň.

Pilot bol absolventom Vysokej vojenskej leteckej školy v Košiciach. Lietal na viacerých typov vrtuľníkov vrátane PLZ KANIA či Agusta 109K2. Ako vojenský pilot lietal v Plzni, pôsobil ako učiteľ lietania v Piešťanoch a neskôr ako pilot letky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Do LZZS ATE Poprad prišiel v roku 2004.

"Bol vycvičený na lietanie v nočných podmienkach. Záchranný let na trase Letisko Sliač Žilina Banská Bystrica v pondelok 2. januára bol indikovaný ako prevoz pacienta zo žilinskej nemocnice do nemocnice v Banskej Bystrici. Keďže vrtuľník bol vybavený špičkovou navigačnou a prístrojovou technikou, umožňujúcou letieť aj v noci, a počasie, ktoré v ten večer bolo, neobmedzovalo plánovaný let, rozhodol sa letieť," uviedol Svetoň.

Podľa neho posádka banskobystrického strediska LZZS ATE zasahovala v snahe maximálne pomôcť pacientovi. Havarovaný vrtuľník bol vyrobený v decembri 1994 a spĺňal najprísnejšie letecké normy. Príčiny havárie vyšetruje Letecký úrad a polícia.

TASR

obsah | Slovenská republika