Epidémia HIV môže vypuknúť i na Slovensku

Centrum pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) varuje pred možnosťou vypuknutia HIV epidémie v slovenských väzenských zariadeniach.

V posledných dvoch rokoch totiž výrazne narástol počet väzňov závislých od tvrdých drog, pri ktorých je vysoké riziko vnútrožilového užívania. Práve použité injekčné striekačky spôsobujú vysoký prenos HIV a ďalších infekčných chorôb. "Takáto epidémia vypukla napríklad v Litve, kde sa dlhodobo darilo udržiavať nízky stav nakazených vírusom HIV," povedal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica. V slovenských vezeniach je v súčasnosti takmer 500 závislých.

Zatiaľ sa podľa Okruhlicu darí zabrániť prístupu drog aj injekčných striekačiek do zariadení. Upozorňuje však, že časom sa do každého uzavretého priestoru návykové látky dostanú. Preto podľa neho treba závislým vo väzeniach venovať väčšiu pozornosť. Slovensko si spolu s Maltou udržiavajú dlhodobo najnižší počet obyvateľov nakazených HIV v Európe.

CPLDZ ponúklo aj štatistiky v oblasti vývoja liečby drogových závislostí za posledných desať rokov. Výrazne klesol počet ľudí liečiacich sa od závislosti na opiátoch, teda najmä heroínu. V roku 1994 heroinisti tvorili až 94 percent závislých, ktorí nastúpili na liečbu. V minulom roku to bolo 48 percent. Naopak, narástol počet liečených na závislosť od syntetických drog ako pervitín a canabisu. V spomínanom roku 1994 mali obe skupiny trojpercentné zastúpenie v skupine liečiacich sa.

V roku 2004 tvorili syntetické drogy, najmä amfetamíny 32 percent, a marihuana s hašišom okolo 20 percent liečených závislostí. Pozitívom podľa Okruhlicu je v tejto súvislosti pokles injekčného užívania drog, čo súvisí s tým, že amfetamíny sa aplikujú predovšetkým vdychovaním cez nos a canabis fajčením. V roku 1996 užívalo až takmer 70 percent ľudí, ktorí nastúpili na liečbu drogu vnútrožilne. V roku 2004 to bolo približne 42 percent. Okruhlica však upozorňuje, že sa zvyšuje počet ľudí užívajúcich injekčne pervitín.

Pozitívne zhodnotil riaditeľ CPLDZ aj pokles ľudí závislých od lieku Rohypnol, ktorý stiahli z trhu. V nedávnej minulosti vyhľadávalo podľa Okruhlicu pomoc kvôli závislosti od Rohypnolu množstvo ľudí a boli zaznamenané aj úmrtia z predávkovania.

TASR

obsah | Slovenská republika