Holanďania spoznávajú Slovensko z vetroňov

Viaceré z vetroňov, ktoré v týchto horúcich letných dňoch plachtia nad regiónmi južného, západného i stredného Slovenska pilotujú holandskí turisti - členovia klubov bezmotorového lietania, držitelia pilotných licencií a majitelia ľahkých bezmotorových lietadiel.

Ich materskou základňou je letisko v Janíkovciach pri Nitre, odkiaľ v priaznivom počasí, ktoré im v týchto dňoch mimoriadne praje, denne vzlietajú na kratšie i dlhšie trate. Tí najskúsenejší dokážu z Nitry doletieť až do vzdialenosti 500 km a bezpečne sa vrátiť na letisko. Počas jedného letu si tak skúsená dvojica pilotov môže napríklad prezrieť veľkú časť Slovenska alebo Nízke Tatry.

"Naši holandskí priatelia tu vyhľadávajú nové možnosti, nové krajiny pre lietanie. Pretože predsa len tá ich krajina je rovná. Vleky, ktoré tu sú, tak to sú vlastne služby, ktoré im poskytujeme. Jednak, že tu môžu kempovať, majú tu tenis, plávanie a poskytujeme im samozrejme aj tie služby k lietaniu" - informoval vedúci letovej prevádzky letiska v Janíkovciach Dominik Jančík.

Holanďania sú Slovenskom a jeho prírodnými krásami nadšení, nehovoriac o ich spokojnosti s cenami. Milovníka bezmotorového lietania vyjde totiž týždeň pobytu na letisku v závislosti od počtu "vyvlečení" na oblohu od 10 do 12 tisíc Sk. O tom, ako veľmi milujú bezmotorové lietanie, svedčí fakt, že svoj pobyt odhadujú na celý mesiac. Svoje vetrone by radi nasmerovali i nad Rakúsko a Maďarsko, to však nateraz nedovoľujú predpisy.

"Veľmi by sme privítali dohodu predstaviteľov letových oblastí spomínaných krajín. Na budúci rok budú v Nitre seniorské Majstrovstvá Európy v bezmotorovom lietaní, pre ktoré by bola možnosť lietať i nad Maďarskom a Rakúskom mimoriadnym prínosom" - dodal Jančík.

(r)

obsah | Slovenská republika