Česko-slovenská hranica ostáva otvorená

Hranica medzi Českom a Slovenskom zostane istý čas aj po vstupe do EÚ otvorená. Medzištátnu zmluvu, ktorá ruší doterajší nadštandardný hraničný režim, totiž nestihol prerokovať ani český, ani slovenský parlament.

Zmluva má pritom priniesť viacero obmedzení. Česi a Slováci budú môcť prekračovať spoločnú hranicu už len na 22 priechodoch a 72 dohodnutých miestach. Všade inde im hrozia pokuty až do päťtisíc českých korún. Prekračovať hranicu ako doteraz budú môcť obyvatelia prihraničných obcí už len na základe špeciálnych povolení. Česká strana by sa zmluvou o sprísnení hraničného režimu mala zaoberať v máji. Proti sprísňovaniu hraničného režimu začali ako prvé protestovať beskydské obce -Bílá a Staré Hamry na moravskej strane, Korňa a Klokočov na strane slovenskej. Postupne sa k nim pridávajú ďalšie.

"Ľudia sa cítia podvedení. Nečakali, že vstupom do EÚ ich čakajú takéto komplikácie," povedal Petr Šimeček, zástupca starostky v Starých Hamroch. Keďže je zároveň predsedom družstva, sám už začal vybavovať špeciálne povolenia. K pozemkom na českej strane sa totiž inak ako po ceste zo Slovenska nedostane.

"V dotazníku chcú odo mňa vedieť, ktorý vodič, akým autom a čo bude prevážať. Ja mám rok dopredu vedieť, či tam budú prevážať seno alebo hnoj," zlostil sa. Rovnaký problém majú aj manželia Šamajovci z Klokočová. Ich hotel v turisticko-rekreačnej oblasti Biely kríž stojí síce na slovenskej strane hranice, prístup k nemu je však len z českej strany. "Zo Slovenska k nám nepríde ani noha, z Čiech sa sem začnú báť chodiť," povedala Oľga Šamajová.

Hranica túto oblasť pretína pozdĺžne. "Tým, ktorí ju nevedomky prekročia, bude hroziť pokuta," vysvetlil Pavol Šamaj. Obávajú sa, že táto "pasca na turistov" im odradí klientelu. Špeciálne povolenia si budú musieť vybaviť ľudia dochádzajúci na opačnú stranu hranice za prácou, rodiny, aby sa mohli navzájom navštevovať, gazdovia, aby sa dostali k svojim pozemkom. Inak by museli krátke vzdialenosti obchádzať aj niekoľko kilometrov cez určené priechody.

Oblasť beskydskej hranice je pritom husto osídlená. Je tu až desať osád, z ktorých každá má pokračovanie na opačnej strane.

DAGMAR ÚRADNÍKOVA

obsah | Slovenská republika