Očný lekár Milan Izák získal Oscara

Oscara za vedecký oftalmologický videofilm si z nedávneho kongresu Americkej spoločnosti pre operáciu kataraktu a refrakčnej chirurgie v San Franciscu priniesol prednosta Očnej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Milan Izák.

Získal ho za implantáciu umelej vnútroočnej šošovky pre korekciu ťažkej krátkozrakosti. Je to jeho druhé ocenenie, prvýkrát mu udelili Oscara pred tromi rokmi za film tiež s tématikou refrakčnej mikrochirurgie oka.

Tento rok prihlásili tvorcovia takmer dvesto snímok v ôsmich kategóriách. Porota hodnotila podľa Izáka technickú úroveň, prínos a inováciu operácie, spôsob, akým chirurg operuje, ako aj technické spracovanie filmu, komentár a hudbu k nemu.

"Vyzdvihli moju ruku, som na to hrdý. Chirurg, ktorý má takýto dar od Boha, má o jeden problém menej," pochválil sa Izák. Doplnil, že ocenený osemminútový film poskladal z toho najlepšieho z 50 operácií počas dvoch rokov. "Viem urobiť uvedenú operáciu za dvanásť minút, bežne trvá v celkovej narkóze 40 až 60 minút," povedal Izák. "Bežne sa vykonávajú refrakčné operácie ťažkej krátkozrakosti laserom, ktorý je úspešný do mínus sedem dioptrií. Nad mínus sedem dioptrií uprednostňujem implantáciu šošovky. Pripevní sa na dúhovku, pričom sa ponechá vlastná šošovka v oku. Doteraz som to robil s tvrdou šošovkou z polymetylmetakrylátu, ktorá sa implantovala cez rez dlhý šesť milimetrov.Ten sa zašíval, viac krvácal, dlhšie sa hojil, niekedy po operácii bolo zmenené zakrivenie rohovky, pooperačný astigmatizmus.

Operácia so šošovkou zo silikónu sa robí cez rez dlhý 3,4 milimetre, nemusíme šiť, hojí sa veľmi rýchlo, zanecháva menší astigmatizmus. Rýchlejšie hojenie, lepšie videnie," vysvetlil Izák, ktorý operáciu so šošovkou robí od roku 1993. Ďalšou výhodou oproti refrakčným operáciám vykonaným laserom je reverzibilita, teda opakovateľnosť.

TASR

obsah | Slovenská republika