Exminister zdravotníctva Javorský zomrel

Exminister zdravotníctva Ľubomír Javorský zomrel pred 16. hodinou na následky postrelenia hlavy. Javorského našla pred 12. hodinou jeho manželka v rodinnom dome vo Veľkom Šariši v kaluži krvi.

Vedľa ťažko zraneného 56-ročného exministra sa nachádzala pištoľ kalibru 7,65 mm, ktorú mal v legálnej držbe. Javorský mal postrelenú hlavu v oblasti spánku. Polícia zbraň zaistila. Motív celého prípadu nie je jasný.

Bývalého ministra previezli na anestéziologicko-resuscitačné oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove, odtiaľ do Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. Tamojší lekár Tomáš Andráš povedal, že Javorský zomrel asi trištvrte hodiny po tom, čo ho do Košíc priviezli.

Predseda Krajského predstavenstva Ľudovej strany - Hnutie za demokratické Slovensko v Prešove Marián Haľko povedal, že Javorský sa v poslednom čase nezúčastňoval na práci volených orgánov, ani tímu pre voľby do orgánov Prešovského samosprávneho kraja. "Bolo mi to čudné, pýtal som sa na neho, dopočul som sa, že mal problémy," doplnil Haľko.

Životopis Ľubomíra Javorského

Exminister zdravotníctva Ľubomír Javorský, ktorý si v rodinnom dome vo Veľkom Šariši strelil do hlavy, zomrel vo Fakultnej nemocnici v Prešove.

MUDr. Ľubomír Javorský, PhD., zatiaľ najdlhšie pôsobiaci minister v rezorte zdravotníctva SR (1994-1998), sa narodil 23. septembra 1949 vo Veľkom Šariši v okrese Prešov. Štúdium na Lekárskej Fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ukončil v roku 1974. Absolvoval aj nadstavbové štúdium v odbore stomatologická chirurgia.

Pracoval najprv ako stomatológ v Okresnom ústave národného zdravia (OÚNZ) v Starej Ľubovni (1974-1979), do roku 1992 na oddelení stomatologickej chirurgie OÚNZ v Prešove. V rokoch 1992-1994 pôsobil vo funkcii riaditeľa Nemocnice s poliklinikou v Prešove.

Za poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR ho zvolili v roku 1992 a v roku 1994 za poslanca Národnej rady SR za HZDS.

Od 13. decembra 1994 do 29. októbra 1998 bol Ľubomír Javorský ministrom zdravotníctva SR. Neskôr bol primárom stomatochirurgie v Prešove a prednostom Kliniky maxilofaciálnej chirurgie Nemocnice s poliklinikou v Prešove. Pôsobil aj na Fakulte zdravotníctva Prešovskej univerzity. Vo výpise obchodného registra figuruje osoba s rovnakým menom a miestom bydliska ako konateľ spoločnosti MINERAL-SLOVAKIA s.r.o. v Prešove.

TASR

obsah | Slovenská republika