Joj, to je názov!

Televízna stanica Global, ktorú kúpila skupina okolo českej Novy a jej generálneho riaditeľa Vladimíra Železného, ponesie od jari 2002 nový názov - JOJ TV.

Stane sa tak zrejme jedinou v Európe, ktorej názov bude tvoriť citoslovce. "Hľadali sme krátke, viacvýznamové, rýdzo slovenské slovo. JOJ sa nám páčilo nielen preto, že má uprostred písmeno O, ktoré sa dá spojiť so špirálou TV Nova, ale toto citoslovce vyjadruje radostné zvýsknutie, nadšenie, až vzrušenie," vysvetlil Vladimír Železný. Ten názov označil za nebanálny a dodal: "Z počutia viem, že slovenské ženy kričia v okamihu najväčšej rozkoše, ktorý sa v živote občas prihodí: Joj!" Treba povedať, že Vladimír železný to pravdepodobne nevie ani tak z počutia, ako z románu Milana Kundera. Je pozoruhodné, že vo vzrušenej debate okolo naozaj neobvyklého názvu na túto skutočnosť takmer všetci zabudli. Podľa šéfa Novy mali slovenskí kolegovia proti názvu najprv výhrady, avšak Železný ich vraj presvedčil, že konkurencia bude jojkať bolesťou a slovenský divák radosťou. A košické redaktorky podľa neho s miernym začervenaním pritakali, že Železného (Kunderova) téza je v poriadku a s ňou aj logo.

Nech je tak, alebo tak, názov JOJ si každý vryl do pamäti. Ale na Slovensku by si zrejme každý zapamätal akýkoľvek názov novej televízie - veď tamojší televízny trh nie je príliš bohatý, TV Markíza má na ňom zatiaľ štvorpätinový podiel. Ale ako sa budú vynímať citácie, že niečo oznámilo spravodajstvo JOJ TV? Napríklad niečiu smrť, alebo skrachovanie banky, či nedajbože vypuknutie vojny, či teroristický útok? Joj, to je názov!

VILIAM RAKÚS

obsah | Slovenská republika