Liška nariadil uvoľniť Trenčianske kasárne

Armáda má za stovky miliónov korún presťahovať kasárne z Trenčína do priestorov v Novom Meste nad Váhom, ktoré potrebujú vyše 20-miliónovú rekonštrukciu. Nariadil to minister obrany Juraj Liška napriek výhradám generálov, že presun skomplikuje a predraží činnosť ozbrojených síl o ďalšie milióny korún. So sťahovaním neráta ani model reformy

Vyprázdnené trenčianske kasárne chce ministerstvo obrany následne vyhlásiť za nepotrebný majetok. Potom by ich malo zadarmo získať Trenčín, kde bol Liška (SDKÚ) donedávna primátorom. Jeho nástupca, súčasný primátor Trenčína Branislav Celler potvrdil, že o lukratívne kasárne v širšom centre má veľký záujem. ,,Ak sa staneme v roku 2006 vlastníkmi areálu, niektoré budovy získa univerzita. Možno tu bude mať sídlo aj prokuratúra a samosprávny kraj," povedal. Zároveň potvrdil, že niektoré pozemky zamýšľa predať.

Kasárne SNP v Trenčíne má armáda opustiť do konca roka. Do 25 kilometrov vzdialeného Nového Mesta sa tak presťahuje veliteľstvo Vojenskej polície aj zabezpečovacie jednotky pozemných síl a síl výcviku a podpory. Ide o zhruba 250 ľudí a 400 kusov techniky od áut, autobusov až po cisterny na pohonné hmoty. Veliteľstvá týchto síl pritom majú naďalej zostať v Trenčíne, čím sa teda zvýšia náklady na každodenné dochádzanie. ,,Ideálne by bolo, keby veliteľstvo malo hneď vedľa seba zabezpečovaciu jednotku, tak ako teraz," povedal veliteľ pozemných síl Milan Maxim. Premiestnenie neodporúčal ani náčelník generálneho štábu Ľubomír Bulík. Náklady na sťahovanie podľa Sme určil na 260 miliónov korún. Podľa ďalších dôstojníkov to môže byť ešte drahšie.

Minister Liška na uvoľnení kasární trvá. ,,Prinesie to efekt z dlhodobého hľadiska. Armáda majetok nepotrebuje a viac úžitku prinesie, ak prejde samospráve alebo iným štátnym orgánom," tlmočil stanovisko jeho hovorca Zenon Mikle. V trenčianskych kasárňach sa za posledných päť rokov robili úpravy za 60 miliónov.

Bulík cez hovorcu ozbrojených síl reagoval na celú záležitosť vyhlásením: ,,Ide o objekt v širšom centre mesta, o ktorý je zo strany Trenčína dlhodobý záujem. Minister využil kompetencie a rozhodol o uvoľnení. Ozbrojené sily zvažujú najvhodnejšie riešenie, ako proces zrealizovať tak, aby boli zabezpečené operačné potreby."

V Novom Meste nad Váhom momentálne sídli spojovacie veliteľstvo. Bez úprav nie je možné, aby sa tam mohla uskladniť technika, ktorá je momentálne v Trenčíne. Napríklad parkovacie plochy musia spĺňať predpísané normy. Podľa informácií Pravdy armáda preto dokonca uvažovala nad alternatívou, že by techniku z Kasární SNP uskladnila na parkoviskách Technických služieb Trenčína, za ktoré by ešte musela platiť nájom. Hovorca ozbrojených síl Milan Vanga uviedol, že ešte nie je rozhodnuté. ,,Bolo niekoľko variant, stále hľadáme najlepší," povedal. ,,Možno sa časť techniky nebude sťahovať, ale sa vyhlási za nepotrebnú," dodal Maxim.

Bývalý náčelník generálneho štábu Jozef Tuchyňa si myslí, že za celou transakciou je snaha lacno získať lukratívny majetok. ,,Nesmeruje to k racionalizácii, ale k vytvoreniu podmienok, aby mohli dať majetok svojim súkmeňovcom za korunu. Mesto už takto dostalo od armády Masarykove kasárne, ktoré predalo súkromnej spoločnosti. Mala stavať budovu na podnikateľské účely, napokon je tam prázdna diera," povedal Tuchyňa. Aj podľa neho bude fungovanie ozbrojených síl po presťahovaní do Nového Mesta nákladnejšie ako dnes. ,,Z pohľadu ministerstva by to malo byť výhodnejšie, ináč by sme to nerobili," tvrdí opak Mikle.

Proti sťahovaniu sú aj poslanci z branno-bezpečnostného výboru, ktorým bude Liška svoje rozhodnutie v najbližších týždňoch vysvetľovať. ,,Neviem, či to nie je zbytočný presun. Argumenty mi zatiaľ nestačili," povedal predseda výboru Robert Kaliňák (Smer).

PATRÍCIA ĎURIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika