Slovensko je po konferencii o NATO viac vidieť

Z Bratislavy sa stáva križovatka strednej a východnej Európy, o čom svedčí nielen výhodná geografická poloha, ale aj skutočnosť, že minulý týždeň bola naraz dejiskom dvoch významných konferencií - o NATO a o daňovej politike. Uviedol v utorok denník Washington Times v článku Toda Lindberga.

Autor tiež oceňuje zdravé opatrenia, ktoré prijala slovenská vláda, vrátane rovnej dane, ktorá priláka investície. "A diplomaticky, Slovensko boxuje vo vyššej váhovej kategórii, o čom svedčí konferencia o NATO, na ktorej som sa zúčastnil," píše Lindberg.

Washington Times pripomína, že nadchádzajúce mesiace budú obdobím veľkých zmien pre transatlantické inštitúcie. Na budúci týždeň sedem predsedov vlád, vrátane slovenského, navštívi Washington pri príležitosti uloženia ratifikačných listín o ich vstupe do Severoatlantickej aliancie. EÚ privíta 10 nových členov z bývalého východného bloku o mesiac neskôr. Autor článku však varuje, že proces zjednocovania ešte nie je ukončený a ostáva urobiť ešte veľa práce.

"Priveľa Európy je ešte stále zasiahnutej konfliktami a riadenej vládami, ktoré sú neefektívne, či priamo diktátorské, alebo ešte nedosiahli taký stupeň reformy, ktorý by im vyslúžil miesto v EÚ a NATO," píše denník.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika