Končí sa európska konferencia tých, ktorí prežili

Trojdňová európska konferencia židovských ľudí, ktorí ako deti prežili holokaust, sa skončí dnes popoludní v Bratislave. Nad konferenciou prevzal záštitu predseda vlády Mikuláš Dzurinda a Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR. Zúčastnilo sa na nej vyše 50 delegátov z 12 európskych krajín.

Pod vedením viceprezidentov Věry Egermayerovej z ČR, Melity Švob z Chorvátska a Petra Volka zo Slovenskej republiky si prítomní vypočuli príspevky slovenských i zahraničných lektorov, zameraných na otázky antisemitizmu a spravodlivého odškodňovania tých, ktorí prežili. Osudy generácie, ktorá prežila holokaust, sú v rôznych krajinách zdokumentované podobne ako osudy tých, ktorí ich zachránili.

V bohatom programe sa našlo miesto aj na prehliadku Starého Mesta a Mauzólea Chatama Sofera a na gala program s poprednými slovenskými umelcami. Zahraniční účastníci vo svojich vystúpeniach vysoko hodnotili úroveň stretnutia, ktoré bolo prvé tohto druhu na Slovensku.

O konferencii informoval Peter Volko, viceprezident Európskej asociácie židovských detí, ktoré prežili holokaust (EUAS), predseda ukrývaných detí na Slovensku.

(r)

obsah | Slovenská republika