Na Orave majú rakúsky kostol

Veriaci z rakúskej dedinky Altaussee sa prišli cez víkend na Oravu presvedčiť, či je možné, aby mal ich neogotický kostol v Sedliackej Dubovej identickú kópiu.

"Len ťažko tomu možno uveriť," užasli pri pohľade naň. Akoby ho vraj od nich k nám niekto preniesol. Nezhodovalo sa im len okolie. Kým oravský kostol stojí medzi rodinnými domami, ten ich v panenskej prírode, na brehu veľkého jazera.

Na historickú záhadu prišiel Henryk Sitek, súčasný farár v Sedliackej Dubovej. Domáci kostol len náhodou rozpoznal v rakúskych turisticko-informačných prospektoch. E-mailom poslal na farnosť do Altaussee fotografiu svojho kostola.

"Reagovali okamžite. Vraj ako je to možné," povedal farár. Sám sa do Altaussee vybral: "Bol som šokovaný. Do detailov sa zhodoval s tým naším." Ide o zvláštny jav. V časoch, keď boli obidva kostoly postavené, sa veľmi prísne dbalo na ich originalitu.

O tom, ako sa dostali podklady na výstavbu rakúskeho kostola asi 400 kilometrov severne na Oravu, však historické pramene mlčia. Jeho staviteľmi už nemohli byť Thurzovci, ako sa uvádza na pamätnej tabuli kostola. Posledný, Imrich Thurzo, zomrel v roku 1621. Rakúsky kostol prestavovali do súčasnej podoby okolo roku 1870, ten náš dostavali ešte neskôr. Podľa Ivety Florekovej, historičky Oravského múzea, hradné panstvo v tých časoch spravoval gróf Žigmund Zichy. Je možné, že kostol postavil on. A keďže ho financoval z majetku Thurzovcov, nechal ich meno zvečniť na pamätnej tabuli.

(ur), PRAVDA

obsah | Slovenská republika