Maľby zmizli za tri minúty

Stačili len tri minúty a Tekovské múzeum v Leviciach prišlo o obrazy v hodnote 5 miliónov korún. Zlodeji zobrali zo stien umelecké diela maliarskych velikánov Benku, Alexyho a Gwerka. Alarm sa na Levickom hrade rozozvučal v utorok pred polnocou. Policajti aj napriek rýchlemu zásahu zlodejov nechytili.

Obrazy si odniesli napriek tomu, že po vniknutí do obrazárne s cennými dielami sa okamžite spustil alarm. V obrazárni sa im podarilo odpíliť zámku na sklených vchodových dverách a zvesiť zo steny 5 z 31 obrazov. Policajti prišli na miesto činu už do troch minút, no páchatelia stačili ujsť cez dieru v plote za múzeom. Útekovú cestu si zrejme pripravili už pred krádežou, prestrihli pletivo.

Pravdepodobne "odborníci" ukradli dva obrazy od Martina Benku s názvami Pod Mníchom a Revúcka dolina a ďalšie dva - V záhrade a Dedina s kostolom - namaľoval Janko Alexy. Autorom piateho obrazu Pod hoľou je Edmund Gwerk. Všetky diela vytvorili v 30. rokoch minulého storočia a v múzeu ich plánovali vystavovať do konca januára.

Zlodeji si vybrali diela autorov, ktorí sú na trhu najžiadanejší. "Keď si pomyslím, že obrazy zmizli, je mi do plaču. Neboli naše, ale požičala nám ich Slovenská sporiteľňa a Galéria Alexandra Bazovského v Trenčíne," hovorí riaditeľ Tekovského múzea Ján Dano. Predpokladá, že zlodeji výstavu vopred navštívili, pretože išli naisto a s hľadaním diel v obrazárni sa nezdržiavali. Ukradnuté obrazy neboli zasklené, jeden mal dokonca pôvodný rám.

Polícia okamžite vyhlásila pátranie. "Informovali sme aj Železničnú políciu a hraničné priechody, ak by sa páchatelia pokúsili s obrazmi ujsť cez hranice," povedal nitriansky policajný hovorca Miloš Fábry. V Slovenskej sporiteľni ani v trenčianskej Galérii A. Bazovského sa k otázke, či boli obrazy poistené, nevyjadrili. Múzeum v Leviciach v súčasnosti plánuje sprísniť bezpečnostné opatrenia a uvažuje nad zaťahovacou mrežou.

Rekordné lúpeže

Vlani bolo na Slovensku 57 vlámačiek do objektov s historickými cennosťami a starožitnosťami, pričom páchatelia spôsobili škodu za 11 miliónov Sk. Polícia z toho objasnila 13 prípadov. Podľa hovorkyne ministerstva kultúry Martiny Pavlíkovej bola jednou z najväčších krádeží umeleckých diel v posledných rokoch krádež historických zbraní z hradu Červený Kameň. Tu vznikla škoda asi za 40 miliónov korún.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika