NR SR bude koordinovať pomoc kubánskym disidentom

Slovenský parlament bude koordinátorom vytvorenia stredoeurópskej siete poslancov, ktorí budú intenzívne spolupracovať pri pomoci s kubánskymi disidentmi.

Informoval o tom predseda parlamentu Pavol Hrušovský, ktorý sa počas návštevy USA stretol na Miami s kubánskymi emigrantmi. Podľa jeho slov takýto organizovaný tlak je účinnejší než individuálny postoj jednotlivých krajín. "Zatiaľ je to iba návrh, budeme o tom diskutovať, dodal s tým, že v priebehu polroka by malo byť jasnejšie, ako bude koordinácia prebiehať. Pre tento postup sa podľa vlastných slov rozhodol po skúsenostiach latinskoamerických poslancov.

Hrušovský tiež telefonicky hovoril aj s Osvaldom Payom, s ktorým hovoril o súčasnej situácii na Kube. Na znak úcty hodil do Atlantického oceánu kyticu na mieste kde bolo zabitých okolo 100 tisíc kubánskych utečencov, ktorí sa pokúšali ísť za slobodou.

Predseda parlamentu absolvoval počas svojej cesty v USA sériu rokovaní. Medzi najdôležitejšie zaradil rokovania so senátormi, s ktorými hovoril predovšetkým o vízovej politike voči Slovensku. Senátora Ricka Santoruma, ktorý je akýmsi pôvodcom prípravy legislatívy na zrušenie vízovej povinnosti pre Poľsko, informoval o situácii na Slovensku. Santorum sa po rozhovore s Hrušovským rozhodol iniciatívu zrušenia víz rozšíriť aj na Slovensko. Prípravu novej vízovej politiky potvrdil podľa šéfa parlamentu aj námestník ministerky zahraničných vecí Nicholas Burns. Americkí predstavitelia ďalej podľa predsedu parlamentu hodnotili úroveň americko-slovenských vzťahov ako vynikajúce. V prvom rade oceňujú naše reformy, ktoré sme za posledné roky prijali, ale tiež aj to, že sa usilujeme o vývoz demokracie do tých oblastí sveta, ktoré aj USA považujú za nedemokratické.

SME

obsah | Slovenská republika