Federální exministr Langoš se zabil při autonehodě

Polistopadový československý ministr vnitra a současný šéf slovenského Ústavu paměti národa Ján Langoš zemřel při autonehodě na východě Slovenska. Oznámila to policie. Nehoda se stala kolem půl osmé ráno nedaleko Košic.

Jánu Langošovi bylo 59 let. Nebyla to jeho první nehoda. Vážnější karamboly přežil už v letech 1994 a 1997. Langoš se narodil 2. srpna 1946 v Banskě Bystrici na Slovensku. Studoval na Slovenské vysoké škole technické v Bratislavě a poté pracoval ve Správě dálkových kabelů v Bratislavě a Piešťanech.

Za komunismu pracoval v redakcích slovenských samizdatových časopisů a organizoval bytové semináře. Spolu s J. Čarnogurským založil a redigoval časopis Bratislavské listy.

V roce 1990 působil v komisi Slovenské národní rady (SNR) pro občanskou kontrolu výkonu trestu odnětí svobody a v komisi SNR pro posouzení situace v nápravně výchovných ústavech na Slovensku.

Od 30. ledna 1990 do 6. června 1992 byl poslancem Sněmovny lidu (SL) Federálního shromáždění (FS) ČSFR (za hnutí Veřejnost proti násilí, VPN). Členem hnutí VPN byl v letech 1990-1992.

Od konce ledna do konce června 1990 byl členem předsednictva FS ČSFR, místopředsedou Sněmovny lidu FS ČSFR a členem předsednictva Sněmovny lidu FS ČSFR.

Za Veřejnost proti násilí se stal ministrem vnitra ČSFR. Funkci vykonával od konce června 1990 do začátku července 1992. Současně byl členem Rady obrany státu.

Od března do června 1992 vykonával funci předsedy Koordinační komise vlády ČSFR pro zabezpečení voleb Federálního shromáždění.

ČTK, iDNES

obsah | Slovenská republika