Repliku Štefánikovho lietadla už dokončujú

Vernú repliku lietadla Caproni, na ktorom havaroval generál Milan Rastislav Štefánik, dokončujú v trenčianskych Leteckých opravovniach. V hale s nápisom História sa skrýva komplikovaná kostra talianskeho stroja. V porovnaní s vyše 22-metrovým rozpätím krídiel je kabínka vpredu miniatúrna, s tromi miniatúrnymi drevenými sedadlami. V dvoch boli piloti, pred nimi sedel Štefánik.

"Najväčší problém bol s dokumentáciou," tvrdí Oliver Chalas, jeden z tých, čo práce rozbiehali. "V Taliansku sa zachovali len katalógy s vyobrazením súčiastok, ale bez rozmerov. Napokon sme ju získali v mníchovskom múzeu. Nemci totiž kedysi zajali lietadlo Caproni, do poslednej skrutky ho rozobrali a so svojou príslovečnou presnosťou ho skopírovali."

Pri práci používajú pôvodné technológie aj materiál. Nijaké sériové výrobky, všetko poctivá ručná práca. Partia nadšencov na Caproni robí už od roku 1993. V týchto dňoch pracujú na druhej a tretej časti krídiel, celá konštrukcia ich má päť. Väčšinu vecí si dokážu v dielni zhotoviť sami, ale napríklad motory či pneumatiky musia dať vyrobiť špecializovanej firme. Britská spoločnosť BAE Systems minulý týždeň darovala na dokončenie repliky 20-tisíc libier (asi 1 400 000 korún) a tieto peniaze by mali práce urýchliť.

"Chceli by sme ho predstaviť k 83. výročiu tragického pádu generála Štefánika," hovorí Ján Opatovský, vedúci skupiny, čo lietadlo zhotovuje. "V máji budúceho roka by už mohlo byť v takom štádiu, aby sa dalo vystaviť." Trenčania ho stavajú tak, aby mohlo vzlietnuť, ale nepredpokladajú, že niekedy na ňom niekto poletí. Je to príliš vzácny historický stroj na to, aby ho náhoda zničila.

MILAN KRÁĽ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika