Letná sezóna v Tatrách sa začne vo štvrtok

Jazdu na horských kolobežkách, horskú cyklistiku, promenádne koncerty, ale predovšetkým krásy prírody Tatranského národného parku si budú môcť vychutnať počas celej letnej sezóny návštevníci Vysokých Tatier. Letná sezóna v Tatrách odštartuje oficiálne 15. júna, keď sa podľa návštevného poriadku TANAPu skončí zimná uzávera 38 turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí.

Vysokohorské chodníky otvorí už tradične na Hrebienku chatár z Reinerovej útulne Peter Petras, informoval Mikuláš Argalács z občianskeho združenia Tatranské chodníky.

Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu však musia návštevníci Tatier počítať s tým, že vysoko v horách je ešte stále veľa snehu. Prechod sediel sa preto odporúča iba skúseným turistom, navyše musia mať kvalitný zimný výstroj.

K tomu, aby sa návštevníci v Tatrách nestratili, by zase mali prispieť nové informačné kútiky. Turisti ich nájdu na šiestich vysokohorských chatách. Do prevádzky bol uvedený aj interaktívny informačný terminál v hoteli Patria na Štrbskom Plese, informoval Juraj Švajda zo Správy TANAPu.

Aj počas tejto letnej sezóny však budú musieť turisti vo Vysokých Tatrách počítať s istými obmedzeniami. Turistické chodníky po víchrici z novembra 2004 už síce pracovníci Štátnych lesov TANAPu vyčistili, podľa primátora Vysokých Tatier Jána Mokoša však bude po celé leto pokračovať obnova chodníkov a ciest v areáli tatranských osád. "Chceme opraviť cesty a chodníky. Asfalt na chodníkoch na mnohých miestach nahradí kameň," povedal Mokoš.

Aj keď je podľa primátora najväčšou devízou Vysokých Tatier príroda, pre prípad zlého počasia chcú turistom ponúknuť aj iné možnosti vyžitia. "Už dnes môžeme návštevníkom ponúknuť bowling, golfové ihrisko, ale tiež neďaleké Aquacity v Poprade. Stále však vidíme rezervy v doplnení infraštruktúry, ktorá by mala priniesť vyššiu spokojnosť turistov," vyhlásil Mokoš.

ČTK

obsah | Slovenská republika