Lexu prekvapujúco prepustili z väzby

"Prepustenie Lexu je povzbudením pre zločincov všetkého druhu," povedal minister spravodlivosti Ján Čarnogurský.

Najvyšší súd SR na základe Lexovej sťažnosti zrušil uznesenie Krajského súdu v Bratislave o väzbe. Dôvodom zrušenia rozhodnutia KS v Bratislave bola skutočnosť, že národný zatykač a rozhodnutie o vzatí obvineného do väzby urobila predsedníčka senátu v tejto otázke nepríslušného súdu. Neboli splnené ani zákonom požadované zákonné podmienky na vydanie príkazu na zatknutie.

Exriaditeľ SIS a poslanec NR SR Ivan Lexa v piatok krátko po 17.30 h opustil brány bratislavského Ústavu na výkon väzby. V šedom tričku, šedých nohaviciach a so športovými topánkami na nohách vyšiel v sprievode svojho advokáta Svetozára Chabadu, ktorý mu niesol igelitovú tašku.

Čakalo tam na neho asi tridsať novinárov. Lexa novinárom povedal len to, že vzhľadom na situáciu, v ktorej sa nachádza a v ktorej sa nachádzal v poslednom čase, dnes médiám nebude poskytovať žiadne rozhovory. Dodal, že v krátkom čase zorganizuje tlačovú besedu. Na novinárske otázky, či opustí územie SR a či sa zúčastní na pondelňajšom zasadnutí parlamentu, nereagoval.

Odišiel v čiernom terénnom aute, ktoré šoféroval advokát Chabada.

Najvyšší súd vydal príkaz na prepustenie Lexu z väzby

Najvyšší súd SR dnes vydal príkaz na prepustenie exriaditeľa Slovenskej informačnej služby a poslanca Národnej rady SR Ivana Lexu z vyšetrovacej väzby na slobodu.

NS SR na základe Lexovej sťažnosti zrušil uznesenie Krajského súdu v Bratislave o väzbe. Dôvodom zrušenia rozhodnutia KS v Bratislave bola skutočnosť, že národný zatykač a rozhodnutie o vzatí obvineného do väzby urobila predsedníčka senátu v tejto otázke nepríslušného súdu. Konal a rozhodoval teda nezákonný sudca, lebo zákonným sudcom bol a je v tejto otázke predseda senátu OS Bratislava 1, ktorý vydal zatýkací rozkaz. Na tom nič nemení, že na obvineného bola medzitým podaná obžaloba na krajskom súde - ako súd prvého stupňa.

Neboli splnené ani zákonom požadované zákonné podmienky na vydanie príkazu na zatknutie. V dôsledku toho, že nerozhodol zákonný sudca, uplynutím zákonných lehôt nemohol v kauze meritórne rozhodnúť Najvyšší súd SR, lebo by neprípustne zakladal právo na nepráve a odňal by obvineného jeho zákonnému sudcovi z OS Bratislava 1 na výsluch a rozhodnutie o väzbe.

Z bratislavského ústavu na výkon väzby musia niekoľkonásobne trestne stíhaného Lexu, ktorý bol viac ako dva roky v zahraničí, prepustiť okamžite po doručení verdiktu. V nedeľu tak oslávi I. Lexa svoje 41. narodeniny na slobode. Najvyšší súd SR zároveň rozhodol aj o Lexovej námietke voči sudcom Krajského súdu v Bratislave. Z ďalšieho rozhodovania vylúčil iba sudkyňu Soňu Smolovú. Zo spisu vyplynulo, najmä z medializovaných vyjadrení podpredsedu KS v Bratislave a hovorcu súdu Tibora Kubíka, že s procesnou sudkyňou Smolovou opakovane od 17. júla komunikoval, hovoril o stave a konaní vo veci. Pred rozhodnutím predsedníčky senátu o väzbe verejne deň pred rozhodnutím o väzbe vyhlásil, že "vzhľadom na skutky, ktoré sú, za ktoré je žalovaný a na ktoré je podaná obžaloba, podľa jeho názoru dôvody väzby sú dané".

Uvedené je spôsobilé vyvolať pochybnosti, o objektivite a nestrannosti procesnej sudkyne pre jej vzťah. Lebo konanie a rozhodovanie súdu nielenže musí byť objektívne a nestranné, ale aj navonok sa takým musí zdať. Konanie súdu nesmie prebiehať za takých okolností, ktoré sú spôsobilé vyvolávať reálne odôvodnené pochybnosti verejnosti o objektívnosti a nestrannosti súdu.

Krajský súd na Lexu uvalil väzbu preto, že sa mal údajne skrývať a vyhýbať trestnému stíhaniu. Bývalý riaditeľ SIS strávil vo väznici pri Justičnom paláci 28 dní. Dve noci predtým pobudol v policajnej cele na Račianskej ulici. Policajti tam previezli Lexu priamo z bratislavského letiska, kde ho eskortovali po zadržaní v Juhoafrickej republike 18. júla. Po exšéfovi tajnej služby pátral dva roky po celom svete Interpol. V JAR ho zadržali 14. júla v exkluzívnom rekreačnom stredisku Umhlanga Rocks v provincii KwaZulu-Natal.

S vyšetrovacou väzbou mal Lexa skúsenosti už predtým. Po prvý raz uvalil na neho väzbu Krajský súd v Bratislave 15. apríla 1999. Dôvodom vtedy boli obavy z ovplyvňovania svedkov. Prepustili ho 19. júla toho istého roka, keď podľa súdu dôvody na väzbu pominuli. Po odchode z väzenskej nemocnice v Trenčíne, kde ho premiestnili kvôli zdravotným problémom, sa Lexa stiahol z verejného života.

V súčasnosti Lexa čelí siedmim obžalobám, medzi ktorými figuruje i údajná sabotáž proti exprezidentovi Michalovi Kováčovi, či kauza triptychu Klaňania troch kráľov. V prípade zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny súd trestné stíhanie zastavil kvôli amnestiám expremiéra Mečiara.

Šimko ako minister rozhodnutie súdu rešpektuje, Pittner nestačí oči otvárať

Minister vnútra Ivan Šimko v reakcii na prepustenie Ivana Lexu z vyšetrovacej väzby uviedol, že hoci ako minister rozhodnutie súdu rešpektuje, ako občan ho považuje za absurdné. Vyjadril však presvedčenie, že Lexa neujde spravodlivému rozhodnutiu vo veciach desiatich obžalôb.

"Nestačím oči otvárať," reagoval s údivom Ladislav Pittner na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý vydal príkaz na prepustenie exriaditeľa Slovenskej informačnej služby a poslanca Národnej rady SR Ivana Lexu z väzby. Bývalý minister vnútra pripustil, že rozhodnutie súdu by mohlo mať význam pre nastávajúce parlamentné voľby, "zatiaľ však ťažko povedať či plusovo, alebo mínusovo".

Lexa nemá podľa jeho advokáta Ľubomíra Hlbočana dôvod utekať do zahraničia.

Rozhodovanie o Lexových väzbách vojde do histórie

Rozhodovanie Najvyššieho súdu SR o väzbe bývalého riaditeľa SIS a poslanca Ivana Lexu sa zapísalo viacerými prvenstvami do histórie slovenského súdnictva.

Ešte v prvom prípade v roku 1999 minister spravodlivosti Ján Čarnogurský využil svoje právo a po prvý raz v histórii NS SR podal mimoriadny opravný prostriedok proti rozhodnutiu vo väzobných veciach. NS SR totiž potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave o pominutí dôvodov na Lexovu vyšetrovaciu väzbu. Sťažnosťou pre porušenie zákona ministra Čarnogurského sa vtedy zaoberal päťčlenný senát, ktorý však opätovne potvrdil zákonnosť Lexovho prepustenia. Lexa bol už v tom čase už dávno na slobode.

Aj piatkové neverejné zasadnutie NS SR, ktorý rozhodol o prepustení bývalého riaditeľa tajnej služby z väzby, malo svoje prvenstvo. Zástupca Generálnej prokuratúry SR po prvý raz v histórii NS namietal zo zaujatosti člena senátu. Sudca Štefan Minárik mal byť podľa GP SR zaujatý kvôli tomu, že ho za kandidáta na člena Súdnej rady navrhla v parlamente opozícia. Minárik, ktorého opozícia nominovala do Súdnej rady po tom, čo jej jedno miesto verejne proklamoval aj minister spravodlivosti Čarnogurský, podľa verdiktu námietkového senátu NS vylúčený nebol. Námietkový senát nekvalifikované argumenty GP SR zamietol ako nedôvodné.

Námietky voči sudcom veľmi často v slovenskej justícii používajú obvinení zo závažných zločinov, ktorí chcú z rôznych dôvodov okrem iného docieliť predlžovanie a odďaľovanie verdiktu súdu.

Pravda, (r)

obsah | Slovenská republika