Exriaditeľ SIS Lexa je na slobode

Exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Ivana Lexu, obvineného z návodu na vraždu Róberta Remiáša, vo štvrtok krátko po deviatej prepustili z vyšetrovacej väzby na slobodu.

Lexa v sprievode svojich advokátov nasadol do tmavozeleného džípu a odišiel bez toho, aby sa pristavil pri novinároch. V sprievode svojich advokátov nasadol do tmavozeleného džípu. Okrem zástupcov médií na Ivana L. čakalo pred bratislavským ústavom na výkon väzby aj niekoľko jeho priaznivcov. Kričali "Nech žije Lexa, Ivanko ahoj, drž sa mi môj zlatý...". Pri príležitosti prepustenia mu darovali tortu.

Ivan Lexa novinárom len krátko oznámil, že v krátkom čase sa verejne vyjadrí ku kauzám spojeným s jeho menom. Potvrdil tiež, že zostane na území SR. Na otázku, ako sa stavia k obvineniu z návodu na vraždu, najskôr za Lexu.odpovedala pani zo skupiny jeho priaznivcov slovami "Nijako, choďte do r...!". Ivan Lexa následne dodal, že "je to svinstvo - všetko od začiatku".

Advokát Ján Cuper trvá na tom, že Lexa nemá s vraždou nič spoločné. Potvrdil tiež, že údajný boss nitrianskeho podsvetia Ľuboš F. je jediným svedkom svedčiacim v kauze Remiášovej vraždy proti jeho mandantovi. Opiera sa pritom vraj o slová "šesť rokov mŕtveho mafiána". Okrem toho mal podľa Cupera zainteresovanosť Lexu na vražde potvrdiť chránený svedok, ktorý sa stratil. Cuper tiež povedal, že nemenovaní bývalí najvyšší ústavní činitelia mali v tomto prípade ovplyvňovať svedkov, schovávať svedka, či neumožniť svedkovi vypovedať.

Z návodu na vraždu vyšetrovateľ Lexu obvinil 5. decembra 2002. Z vyšetrovacej väzby ho Okresný súd prepustil po vypršaní zákonom stanovenej polročnej lehoty.

Kroky v Lexovom prípade od jeho návratu na Slovensko

· 14. júla 2002 - Lexa bol zadržaný v Juhoafrickej republike tamojšou políciou a následne letecky prevezený na Slovensko

· 20. júla 2002 - bratislavský krajský súd rozhodol o Lexovej väzbe, následne bol prevezený z cely na Policajnom prezídiu do väzby v bratislavskom Justičnom paláci

· 22. júla 2002 - Lexovi advokáti podali na Najvyšší súd námietku proti rozhodnutiu krajského súdu

· 16. augusta 2002 - Najvyšší súd rozhodol o Lexovom prepustení na slobodu

· 5. decembra 2002 - Lexa bol opäť daný do väzby pre podozrenie z toho, že si objednal vraždu Roberta Remiáša

· 15. januára 2003 - Krajský súd v Bratislave zamietol jeho sťažnosť proti uväzneniu

· 16. mája 2003 - minister Lipšic podal na Najvyšší súd námietku pre porušenie zákona v prípade rozhodnutia krajského súdu, podľa ktorého nehrozí, že by sa Lexa skrýval alebo ušiel

· 23. mája 2003 - necelé dva týždne pred vypršaním polročnej vyšetrovacej väzby požiadala prokuratúra o jej predĺženie

· 2. júna 2003 - Okresný súd Bratislava I. rozhodol o Lexovom prepustení

· 5. júna 2003 - po šesťmesačnej vyšetrovacej väzbe je opäť na slobode

(rk), PRAVDA, SME

obsah | Slovenská republika