Slováci zatkli České lovce

Organizovaný zločin v Česku si našel nový zdroj závratných příjmů: lov na zákonem chráněnou či vzácnou zvěř.

Kožešiny medvědů i medvíděte, jejich lebky, vycpaný tetřev hlušec, policejní uniformy, množství zbraní a nedovoleného vojenského střeliva... To je zlomek věcí, které detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu objevili při domovní prohlídce u stavebního technika Václava Vaňáče z Písku a vlivného klatovského podnikatele Zdeňka Boříka.

Tito dva členové Českomoravské myslivecké jednoty organizovali nelegální lovecké výpravy do Afriky, Ameriky či na Slovensko. V Česku hledali pro tato "tažení" zájemce, kteří by jim za to dobře zaplatili.

Právě na Slovensku byli Češi i se slovenským komplicem zatčeni v pondělí při hledání vhodné lokality pro lov chráněné zvěře. Slovenská policie obvinila trojici z pytláctví a vzala ji do vazby. Mužům hrozí až pět let vězení. Zprávu o zatčení Čechů přineslo včerejší Právo. Šéf slovenského vyšetřovacího týmu Marián Kern přiznal, že je na organizovanou skupinu lovců upozornila česká policie. "Stačili jsme o nich shromáždit dost důkazů, a když přijeli, zatkli jsme je." Pytláci mohli zorganizovat lov pro desítky lidí.

Policejní rada Ivan Černík říká, že s něčím podobným se v Česku za mnohaletou kariéru u policie ještě nesetkal. "Ten případ by nám normálně nepříslušel. Zabýváme se gangstery či mafiány a nehoníme lidi, kteří škodí přírodě. Fakt však je, že tato kauza má všechny znaky organizovaného zločinu."

Náměstka ministra životního prostředí Ladislava Mika zájem organizovaného zločinu o nelegální lovecké výpravy nepřekvapuje. "Všude na světě je organizované pytláctví obrovským byznysem. Jen v Česku se až dosud skrývalo za méně závažnou trestnou činností, jakkoliv jde často o dobře plánované akce se závratnými zisky. Bylo načase, že si to uvědomila i česká policie." Ekolog Bedřich Moldan připomíná, že organizovaný zločin nevydělává ve světě jen na lovu, ale i na pašování vzácných živočichů. "Točí se v tom závratné sumy a tihle mafiáni vydobyli Česku ve světě významné místo."

Vaňáč s Boříkem se podle policie podíleli například na odstřelu slonů, lvů, bizonů, pum či medvědů. Kriminalisté nyní prověřují, zda je do výnosného pytláctví zapojen i známý klatovský advokát, jenž o loveckých výpravách zřejmě věděl. Je přitom pravděpodobné, že Vaňáč s Boříkem organizovali lovecké výpravy na labutě a dravce i v Česku.

Pytláctví proniklo i do blízkosti prezidenta Václava Klause. V oboře jeho sídla zámku v Lánech byli před čtrnácti dny zadrženi dva lovci s puškami.

JAN GAZDÍK, ČENĚK TŘEČEK, EVA

obsah | Slovenská republika