Premiér chce odvolať ministra Macejka

Premiér Mikuláš Dzurinda sa v nedeľu 16. 6. 2002 večer rozhodol odvolať ministra dopravy Jozefa Macejka z funkcie ministra pre podozrenie, že Macejkovo ministerstvo nenáležito zasahovalo do tendra na 35 ľahkých motorových jednotiek. Dzurinda v tejto veci včera dokonca vypovedal na Generálnej prokuratúre a návrh na Macejkovo odvolanie doručil prezidentovi, s ktorým o celej kauze aj hovoril.

Rudolf Schuster si svoje rozhodnutie chce zvážiť a tento týždeň Macejkovo odvolanie zrejme nepodpíše. Premiérov návrh na Macejkovo odvolanie podporilo jednomyseľne aj Prezídium SDKÚ. V kauze ide aj o Macejkovu politickú budúcnosť v SDKÚ. Premiér Dzurinda zatiaľ nevidí dôvod na Macejkovo vyradenie z volebnej kandidátky, kde je Macejko na zvoliteľnom 7. mieste. Podpredsedníčka SDKÚ Zuzana Martináková si myslí, že ak Macejko zostane na kandidátke, vyvolá to pochybnosti.

Samotný Macejko sa svojho miesta na kandidátke vzdať nemieni a zbaviť ho miesta nasilu bude problém. Okrem toho Macejkova pozícia v Prešovskom kraji je pomerne silná. Dzurinda včera preto rokoval o Macejkovi s krajskými lídrami SDKÚ v Prešove. Tam včera o ministrovi povedal, že "zrejme poškodil aj obraz Slovenska v zahraničí".

Generálny sekretár strany Ivan Šimko si myslí, že kandidátku už zmeniť nie je možné z formálnych dôvodov, má však zasadnúť Komisia pre stanovy, ktorá o tom rozhodne. Včera sa väčšina predstaviteľov politických strán vyjadrila, že odvolanie Macejka problém nerieši a konečná zodpovednosť je na premiérovi Dzurindovi. Viacerí hovorili, že premiér chce iba zakryť vlastnú zodpovednosť a podozrenia o nečestnom financovaní strany. Dzurinda tým, ktorí od neho žiadajú demisiu, včera odkázal, že "to nemyslia vážne". Celú kauzu odštartoval list švajčiarskeho prezidenta slovenskému, kde sa hovorí o podozrení z korupcie. Práve švajčiarska firma v spolupráci so ŽOS Vrútky mala tender vyhrať. Do hry však vstúpil Macejko, ktorý, kvôli sťažnosti druhého uchádzača francúzskej firmy Alstom, zakázal riaditeľovi železníc Andrejovi Egyedovi podpísať so Švajčiarmi zmluvu.

Z Macejkovho ministerstva sa medzi novinárov dostali porovnávacie tabuľky, podľa ktorých je Alstom cenovo výhodnejší a technicky dokonalejší. Neskôr sa ukázalo, že informácie v ministerských porovnávacích tabuľkách dodaných novinárom sú nepravdivé a ponuka Alstomu je v nich "vylepšená".

Politici: odstúpiť by mal premiér

List Petra Kresánka premiérovi Mikulášovi Dzurindovi obsahuje aj vetu: "Po celý čas som bol v tom, že Gabo (Gabriel Palacka, pozn. red.) berie vec alternatívne podľa faktu, že pozadie je pre stranu rovnaké". Dzurinda odmieta, že by táto veta mala dokazovať, že SDKÚ chcela z tendra nejakým spôsobom profitovať. Hovorí, že ide o diskreditáciu. Iné si myslia politici.

Líder ANO Pavol Rusko tvrdí, že Dzurinda chce Macejkovým odvolaním zamiesť kauzu pod koberec. List Petra Kresánka podľa neho posúva najväčšiu mieru zodpovednosti práve na premiéra. "Ak on ide vyšetrovať, tak ja už krajšie naplnenie príslovia o capkovi záhradníkovi nepoznám," hovorí Rusko.

Premiér chce odvolaním ministra dopravy zakryť vlastnú politickú zodpovednosť, myslia si aj predstavitelia Smeru. Podľa nich pomaly bude problémom nájsť v SDKÚ politika s čistým štítom alebo odborne nespochybniteľného. Tendrom sa budú zaoberať aj poslanci HZDS. Hovorkyňa hnutia Žaneta Pittnerová nevylúčila zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s jediným bodom rokovania - návrhom na vyslovenie nedôvery celej vláde.

Podobný názor ako HZDS má aj predseda SDĽ Pavel Koncoš. SDKÚ podľa neho urobila na slovenskej politickej scéne rôznymi aférami toľko cirkusu, že je na pováženie, či by nemal jej predseda premiér Dzurinda zvažovať svoju demisiu.

Prípad vzbudzuje podozrenie z korupcie aj podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského. Pri tendri ide podľa neho o spor Dzurindovho brata s ministrom Macejkom, pričom predseda vlády sa postavil na stranu brata. KDH si počká na výsledok kontroly NKÚ.

Kresťanskí demokrati sa zatiaľ nezaoberali ani prípadnou požiadavkou na obsadenie postu po Macejkovi, keďže pred ním vo funkcii pôsobil nominant KDH Gabriel Palacka. Predseda SMK Béla Bugár vníma Dzurindovo odvolávanie Macejka pozitívne: "Je však otázne, či mu to bude stačiť na vyvrátenie určitých podozrení z prepojenia SDKÚ na tender na železniciach," povedal. Takýto škandál však určite podľa neho poškodí imidž Slovenskej republiky v zahraničí.

(mož, sp, rf), SME

obsah | Slovenská republika