Maďarskými preukazmi sa bude zaoberať súd

Činnosťou Združenia za spoločné ciele, ktoré vybavuje preukazy zahraničných Maďarov, sa bude zaoberať súd. Ako pre Pravdu uviedol minister vnútra Ivan Šimko, návrh na súd pripraví do 10. marca prednosta nitrianskeho krajského úradu.

"Súd by mal potom rozhodnúť, či sú aktivity tohto združenia v súlade s jeho stanovami a slovenskou legislatívou," spresnil Šimko. Združenie avizuje, že v prípade súdnej prehry sa odvolá. "Pán minister sa so mnou telefonicky spojil a vysvetlili sme si naše stanoviská," povedal prednosta Krajského úradu v Nitre Peter Miššík. Podľa neho na podaní na súd momentálne pracujú odborníci, aby bolo "racionálne a veľmi dobre pripravené".

"Mám predstavu, ale nemôžem povedať, že sú tam rozpory. To môže povedať len súd," odpovedal Miššík na otázku, či postúpenie veci na súd znamená, že sa objavili rozpory so zákonom. Združenie za spoločné ciele na Slovensku založilo regionálne kancelárie, v ktorých záujemcom o preukaz zahraničného Maďara poskytuje rady. Pomáha im vypĺňať žiadosti o preukaz a zbiera ich. Jedným z jeho zakladateľov je aj SMK.

Vydávanie alebo napomáhanie vydávania maďarských preukazov je však v rozpore so stanovami združenia. Podľa nich je totiž predmetom jeho činnosti ochrana a rozvoj kultúry, podpora vzdelávania, podpora talentovanej mládeže, podpora inštituciálneho rozvoja spoločnosti a ochrana prírody, podnikania a kultúry.

"Až na súde uvidíme, čo nie je v poriadku, ale nemyslím si, že by tam v súvislosti s našimi stanovami mali byť problémy," povedal pre Pravdu János Mézes, riaditeľ Združenia za spoločné ciele. V opačnom prípade by podľa neho bolo treba zmeniť stanovy, "lebo v nich máme aj odsúhlasené, že môžeme občanom poskytovať informácie, ak o to požiadajú". Ako dodal, do Maďarska nič neodovzdávajú. Ak by súd dopadol v neprospech združenia, odvolajú sa. "Pôjdeme, bohužiaľ, ďalej na súd," uzavrel Mézes.

VERONIKA DECKEROVÁ, RÓBERT KADLEČÍK, PRAVDA

obsah | Slovenská republika