V nemocniciach chýbajú sestry

Nemocniciam chýbajú zdravotné sestry. Najmä mladšie sestry totiž krátko po zaučení v nemocnici odchádzajú do zahraničia za lepším platom. Týmto problémom trpia nemocnice najmä na západnom Slovensku, v Bratislave a Trnave. V menších mestách je zase nedostatok sestier preto, lebo nemocnica si ich finančne nemôže dovoliť.

Vedenia nemocníc otvorene priznávajú, že sestry, ktoré zamestnávajú, sú preťažené. Dostatok zdravotných sestier je pre chod nemocnice rovnako dôležitý ako dostatok lekárov. Bez sestier nemocnica nemôže fungovať. Mária Valachová, námestníčka pre ošetrovateľstvo v trnavskej fakultnej nemocnici, povedala, že nemocnica začala nedostatok sestier cítiť v priebehu minulého a začiatkom tohto roka. Nedostatok sestier sa podľa nej odráža na kvalite ošetrovateľskej starostlivosti.

Na bežnom oddelení, kde leží 25 až 30 pacientov pracuje sedem sestier. V trojzmennej prevádzke sa rozdelia tak, že v dennej službe sú dve, v poobednej dve alebo jedna, v nočnej len jedna.

Nemocnica sa síce snaží sestry finančne motivovať, v konkurencii so zahraničím to však nestačí. "Platové podmienky napríklad v Rakúsku sú s našimi neporovnateľné. Bežné sestry tam zarábajú dva- až trikrát viac ako u nás," povedala Vlachová. Plat zdravotných sestier v našich nemocniciach sa dnes pohybuje okolo 9- až 10-tisíc korún mesačne.

Vo zvolenskej nemocnici sa naopak o prácu sestry uchádza viac záujemkýň ako môžu prijať. Nemocnica by podľa jej hovorkyne Martiny Pavelovej potrebovala viac sestier, ale "z ekonomických dôvodov si nemôže dovoliť prijať väčší počet".

V nemocniciach dnes zostala staršia generácia sestier. Jedna sestra sa na oddelení stará priemerne o 30 pacientov. Štandardom vo svete je na desať, niekde päť pacientov počas služby jedna sestra. Komora sestier a pôrodných asistentiek vypočítala, že sestra sa môže venovať jednému pacientovi denne 15 minút.

"To je samozrejme nepostačujúce, stačí to tak na zmeranie teploty," povedala prezidentka komory Magdaléna Hadačová. Sestra by mala podľa nej pacientovi zabezpečiť 24-hodinovú starostlivosť.

Prezidentka komory dodala, že dnes je bežnou praxou, že sestra za jeden plat pracuje na dvoch miestach. "Na oddelení, a ešte aj v ambulancii. Písomne však takýto príkaz riaditeľov nemáme. V praxi to však funguje." Komora sa už niekoľko mesiacov snaží presvedčiť ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, aby vyhláškou určil normatívy na oddeleniach, teda koľko pacientov by mala obsluhovať jedna sestra, a tiež aby sa zasadil o zvýšenie platov. Petíciu za zlepšenie postavenia sestier poslala aj poslancom parlamentu.

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac sestrám vysvetlil, že o platoch by mali vyjednávať v kolektívnych zmluvách. Normatívy dodnes stanovené neboli. Hadačová povedala, že vyjednávať s nemocnicami, ktoré sa dnes transformujú na podnikateľské subjekty, je nemožné.

Problém so sestrami môže podľa nemocníc vyriešiť prísun peňazí. Valachová hovorí, že zdravotné poisťovne nehradia toľko, aby manažmenty mohli zvýšiť sestrám platy. Hadačová vidí východisko už len v prebudení verejnosti vo voľbách.

INGRID DROZDÍKOVÁ

obsah | Slovenská republika