Martináková sa tesne stala predsedníčkou Slobodného fóra

Za predsedníčku Slobodného fóra delegáti ustanovujúceho snemu v Bratislave zvolili Zuzanu Martinákovú. V tajnej voľbe ju podporilo 131 delegátov z 261 prítomných. Na predsednícku funkciu kandidoval aj Ivan Šimko, získal 130 hlasov.

Ivan Šimko po prehre vo voľbách predsedu Slobodného fóra spočiatku odmietol kandidovať na funkciu prvého podpredsedu strany, na ktorú ho navrhla Zuzana Martináková. Odôvodnil to tým, že nezískal väčšinu pre svoju víziu fungovania strany a ani Martináková inú nepredstavila. Šimka kandidovať vyzvali neskôr aj viacerí delegáti snemu. "Zostanem členom Slobodného fóra, ale nebudem v jeho vedení," vyhlásil na sneme Šimko. Vzápätí kandidatúru na uvedenú funkciu odmietol aj poslanec parlamentu Alexej Ivanko. Potom však Šimka presvedčili, aby kandidoval a v tajných voľbách ho podporilo 224 kandidátov. Keď Šimko oznámil, že bude kandidovať, kandidatúry sa zriekli Branislav Opaterný a Jozef Urban.

Jeden z delegátov snemu spochybnil regulárnosť volieb predsedu strany. Vyhlásil, že má vedomosť o tom, že na voľbách sa zúčastnil minimálne jeden človek, ktorý na snem nemal potrebnú akreditáciu.

Zanedbal som agitáciu, myslí si Šimko

Šimko bol prekvapený hlasovaním delegátov snemu pri voľbách predsedu Slobodného fóra. Pravdepodobnú príčinu svojho neúspechu vidí v zanedbanej agitácii. Dodal však, že voľba bola demokratická, a preto aj strana by mala jednotne prežiť. Sám chce pokračovať v začatej práci ako prvý podpredseda strany.

Podľa Šimka, medzi ním a novozvolenou predsedníčkou Zuzanou Martinákovou nie je žiadny konflikt. Dodal však, že mu nepovedala, o svojom záujme kandidovať. Ako zároveň priznal, určitý názorový rozpor sa medzi nimi prejavil pri diskusii o odvolávaní Ivana Mikloša z funkcie ministra financií. Šimko vtedy presadzoval, aby Slobodné fórum nepodporilo odvolanie I. Mikloša z funkcie, Martináková zastávala opačný postoj.

Šimko: V konflikte, v ktom strana vznikla, nešlo o osoby

Slobodné fórum sa zrodilo podľa Ivana Šimka z konfliktu medzi politikou, ktorá sa stala iba bojom o moc a o záujmy na jednej strane a vierou v to, že verejný život môže mať aj ušľachtilejšie pohnútky. Ako Šimko uviedol v otváracom prejave na ustanovujúcom sneme Slobodného fóra, v konflikte, v ktorom nová strana vznikla, nešlo o osoby.

"Ide o boj s aroganciou moci, ktorá začala byť len zápasom o bohatstvo a moc," vyhlásil. Zároveň zdôrazňoval, že nebuduje politický subjekt na jedno použitie alebo na odstránenie politického protivníka. Fórum podľa neho chce byť konštruktívnym opozičným politickým subjektom, ktorý sa hlási k centristicko-pravicovej politike.

Hrozba zneužitia moci podľa Šimka stále existuje. "predseda vlády minulý rok rozohral veľkú spravodajskú konšpiratívnu hru o takzvanej skupine," vyhlásil zakladateľ Slobodného fóra. Zdôraznil, že išlo o arzenál mimo normálnej demokratickej verejnej diskusie, čo viedlo k politickej, ale aj bezpečnostnej destabilizácii Slovenska. Keďže policajné preverovanie nenašlo žiadne porušenie trestného práva, premiér by mal podľa Šimka vyvodiť z toho civilizovaný záver. Šimko tiež dodal, že aj SIS sa v tejto kauze správala neštandardne. "Demokratickým dôsledkom rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní by mala byť výmena vedenia SIS a posilnenie nástrojov jej parlamentnej kontroly," povedal Šimko. Z tohto dôvodu chce na budúci týždeň osloviť predsedov parlamentných strán, okrem SDKÚ, a požiada ich o podporu vytvorenia výboru NR SR na objasnenie konania predsedu vlády v prípade "skupinka".

PRAVDA

obsah | Slovenská republika