Odvolali riaditeľa STV

Posledné elektronické hlasovanie poslancov Národnej rady SR v tomto volebnom období rozhodlo o osude ústredného riaditeľa Slovenskej televízie Milana Materáka. Ním ho totiž odvolali. Naopak už nezvolili nového riditeľa. Do tejto funkcie navrhla Rada STV riaditeľa košického štúdia Mariána Kleisa. S návrhom sa stotožnil aj mediálny výbor parlamentu.

Odvolaný ústredný riaditeľ Slovenskej televízie Milan Materák v utorok poveril vedením tejto verejnoprávnej inštitúcie oboch svojich štatutárnych zástupcov Jozefa Mračnu a Jozefa Fila. Najdôležitejšie rozhodnutia budú podpisovať spolu.

Za svojím nezvolením za ústredného riaditeľa STV počas nočného rokovania NR SR vidí riaditeľ košického štúdia STV Marián Kleis politické pozadie a márnomyseľnosť politikov, že jeho kandidatúru s nimi nikto neprekonzultoval. "Politici mali šancu zvoliť nepolitického riaditeľa. Namiesto toho prijali divný variant, pretože iba odvolaním Milana Materáka nič nezmenili a to, čo považovali v STV za zlé, tam ostalo," komentoval Kleis. "Bral so to ako výzvu a chcel som pomôcť. Moja predstava bola o hľadaní rezerv vo vnútri inštitúcie a nepýtať len peniaze od vlády," komentoval sklamaný riaditeľ košického štúdia, ktorý pracuje v televízii na rôznych pozíciách od skončenia pražskej FAMU v roku 1982. Predtým pôsobil na poste asistenta réžie a v 60. rokoch začínal ako detský televízny herec.

(lw)

obsah | Slovenská republika