Maturitné témy vraj unikli

Ani tohtoročné maturity sa nezaobišli bez úniku informácií, fám a menšieho chaosu. V priebehu včerajšieho dňa sa totiž objavili správy, že témy včerajších písomných maturitných skúšok zo slovenčiny kolovali na internete už v nedeľu v noci.

Podľa informácií sa na jednom z diskusných portálov objavili dve presne citované témy. Ráno však informácie o úniku poprel minister školstva László Szigeti, hoci pripustil, že "nič nie je stopercentné". Minister prišiel skontrolovať úvod maturít na bratislavské Gymnázium Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave. Podľa ministra sa tieto informácie šíria každý rok.

Bezproblémový priebeh maturít oznámil aj Štátny pedagogický ústav. Tohtoročné maturity, na ktoré sa prihlásilo vyše 61- tisíc študentov, sprevádzali prísnejšie bezpečnostné opatrenia najmä pri ich príprave. Za všetko bolo zodpovedné špeciálne pracovisko ŠPÚ, na ktoré nemohli pracovníci vstupovať s mobilmi alebo inými osobnými vecami. O témach vedeli dohromady len traja ľudia. Maturanti dostali na výber štyri možnosti: 1. Slová kníh nás vzrušia, dôležité je, aby nás zmenili - Konfucius (úvaha), 2. Každá lavica niečo skrýva - rozprávanie, 3. My sme my - charakteristika triedy, skupiny alebo generácie, 4. Bez rodiny sa človek trasie od zimy v nekonečnom vesmíre - A. Maurois (diskusný príspevok o význame rodiny v súčasnom svete). Dnes čakajú na maturantov angličtina a taliančina.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika