Mečiar sa rozhodol: Budem kandidovať

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar oznámil, že bude kandidovať na post prezidenta SR. Jeho kandidatúru doručil predsedovi parlamentu poslanec ĽS-HZDS Tibor Cabaj. Pod kandidatúrou je podpísaných 25 poslancov ĽS-HZDS.

Po týždňoch rozhodovania v posledný možný deň na doručenie kandidatúry Vladimír Mečiar prijal výzvu svojej strany a zapája sa do zápasu o prezidentské kreslo, ktorý vyvrcholí v apríli.

"Dovoľujem si oznámiť svoje rozhodnutie, ktoré je také, že prezidentskú kandidatúru prijímam," vyhlásil. Prijať kandidatúru sa predseda ĽS-HZDS rozhodol v stredu po diskusii s rodinnými príslušníkmi. "Prebiehajúca kampaň bude totiž tlakom nielen na kandidáta, ale aj na jeho prostredie a rodinu," vyhlásil Mečiar. Mečiar odôvodnil svoju vyčkávaciu taktiku napríklad špekuláciami o možnej účasti HZDS vo vláde po tom, čo ju opustili ľudia zo Šimkovho Slobodného fóra.

Podľa očakávaní sa Mečiar predstavil ako oponent reforiem vlády a jej predsedu Dzurindu. V prezidentskej funkcii by rád vyriešil "niektoré aktuálne problémy, ktoré vznikli ako politické kauzy". Ako príklad uviedol "skupinku", o ktorej informoval premiér.

Ak by sa dnes finále prezidentských volieb robilo podľa teórie menšieho zla, prezidentom budem ja, vyhlásil Vladimír Mečiar. Šéf hnutia očakáva, že nadchádzajúce prezidentské voľby nebudú mať motto ako tie predchádzajúce -Za Mečiara a proti Mečiarovi. Napriek tomu pripustil, že emócie z konca 90. rokov zostali na oboch stranách.

V prezidentských voľbách si Mečiar verí. "Ak nevyhrám v prvom kole, do druhého postúpi spolu so mnou Eduard Kukan alebo Rudolf Schuster," vyhlásil Mečiar a dodal, že medzi štvorku silnejších kandidátov môže patriť aj Ivan Gašparovič. Mečiar o svojej podpore bude rokovať s predstaviteľmi Súlovského Slovenskej národnej strany ako aj s ďalšími neparlamentnými stranami a nevylučuje ani stretnutie s Komunistickou stranou Slovenska. V prípade zvolenia do funkcie prezidenta sa Mečiar verejne zaviazal usporiadať si všetky svoje majetkové pomery. Na priamu otázku redaktora ako vyrovná úver od podnikateľa Petra Ziedlera, ktorý dostal na vilu Elektra povedal, že do úvahy prichádza päť možností, ktoré definuje zákon. Otázku či zostane členom a predsedom hnutia bude riešiť však až po svojom zvolení.

"Členom strany som a zostávam," dodal Mečiar.

Mečiar sa vo vzťahu k EÚ označil za jednoznačne prointegračného. Zdôraznil hlavne svoje dobré vzťahy s Českou republikou, ktoré chce rozvíjať aj po vstupe do EÚ.

"Privítali by sme, keby Česká republika a Slovenská republika využili možnosti dané nariadeniami a predpismi Európskej únie a vytvorili vzťahy užšej spolupráce, ktoré tieto normy umožňujú krajinám, ktoré sú si veľmi blízke," povedal Mečiar.

Podľa predvolebných prieskumov bude Mečiar najvážnejším súperom súčasného ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, ktoré podporuje približne štvrtina ľudí. Vážnym konkurentom by mohol byť aj súčasný prezident Rudolf Schuster, ktorý sa však ku svojej kandidatúre ešte nevyjadril. Prvé kolo sa uskutoční 3. apríla a ak v ňom nebude zvolený nadpolovičnou väčšinou prezident, uskutoční sa druhé kolo 17. apríla.

O post prezidenta sa bude okrem Vladimíra Mečiara uchádzať zatiaľ 9 kandidátov: Eduard Kukan, Ľubo Roman, František Mikloško, Ivan Gašparovič, Martin Bútora, Jozef Kalman, Ján Králik a Stanislav Bernát a Jozef Šesták.

(pk), PRAVDA

obsah | Slovenská republika