Mečiar napadol novinára

Predseda HZDS Vladimír Mečiar napadol v piatok predpoludním novinára Ľuboslava Choluja z televízie JOJ, po tom, čo sa ho opýtal, odkiaľ zobral peniaze na svoju vilu Elektra. Po otázke sa šéf HZDS prudko otočil a so slovami "Ešte raz sa ma to opýtaš, takú ti jebnem, že sa nespamätáš", snažil sa udrieť Choluja do tváre. Redaktor sa uhol.

Incident sa stal v Slovenskom rozhlase krátko pred nahrávaním predvolebného okrúhleho stola.

Aj keď má televízia JOJ z celého incidentu záznam, Mečiar pri odchode zo Slovenského rozhlasu novinárom tvrdil, že nikoho nenapadol a nič vulgárne nepovedal.

Pred nastúpením do limuzíny Audi, ktorá ho čakala pred rozhlasom, však dodal, že "musíte mať slušne vychovaných kolegov, s ktorými sa dá rokovať". Na ostatné otázky odmietol reagovať s tým, že nebola zvolaná tlačová beseda. "Robil som len svoju robotu a chcel som sa ho za celé Slovensko, teda aj jeho voličov, opýtať, odkiaľ zobral peniaze na vilu," povedal pre Pravdu Choluj. Dodal, že ešte nie je rozhodnutý, či na predsedu HZDS podá trestné oznámenie.

Asi štyri hodiny po incidente vydalo HZDS oficiílne vyhlásenie, podľa ktorého Choluj napadol Mečiara. Podľa hnutia novinár kopol Mečiara odzadu do päty. Pritom svoje správanie nevysvetlil, nepredstavil sa a ani nepovedal, z akého média je. Po otázke, "odkiaľ ste zobrali peniaze na Elektru?" sa podľa vyhlásenia Mečiar otočil a bránil fyzickému útoku zo strany novinára.

"Jeho správanie a prezentácia sú jeho vizitkou," komentoval Mečiarov výstup podpredseda vlády Ľubomír Fogaš, ktorý sa spolu s Mečiarom zúčastnil na okrúhlom stole. Podľa neho by mali celú vec vyšetriť príslušné orgány. "Nebudem komentovať jeho psychický stav, nie som na to odborník. Pri diskusii sa mi však nezdalo, že by bol v nejakom zlom psychickom stave," dodal Fogaš.

Expremiér Mečiar zaútočil na novinára už po tretí raz. Prvýkrát tak urobil v roku 1997, keď ho pred zasadnutím Republikového grémia HZDS v Detve oslovil vtedajší redaktor Televízie Markíza Dušan Valko. V januári 1999 na pohrebe zavraždeného Jána Duckého zasa napadol reportéra českej televízie Prima Vladimíra Mišauera.

(rk), Pravda

obsah | Slovenská republika