Katarína medvede uspala, Mikuláš ich vyduril

Tohto roku sa medvede pridŕžali ľudovej pranostiky, podľa ktorej na svätú Katarínu, medveď lezie pod čečinu. Väčšina z nich v období okolo Kataríny naozaj zaľahla do brlohov. Náhle oteplenie počas uplynulého víkendu a vytrvalý dážď v posledných dňoch však niektorých spáčov už do Mikuláša tieto šelmy vydurili z brlohov.

"Koliby urobené z vetví v ihličnatých mladinách v pohorí Veľkej Fatry už opustili dva medvede. Počas vytrvalých zrážok im totiž do nich natiekla voda. Brloh po krátkom pobyte opustil z rovnakého dôvodu i ďalší medveď v Starohorských vrchov. Iného však vydurili z brlohu ešte skôr ľudia, ktorí si prišli do smrekovej mladiny vyrúbať vianočný stromček. Takéto prebudenie zvieraťa môže byť pre človeka nebezpečné, najmä ak natrafí na medvedicu s mláďatami," uviedol pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga. "Nespiace" medvede sú varovaním pre tých, ktorí sa chcú v najbližších dňoch vybrať do lesa odťať si načierno vianočný stromček. Práve v lesných porastoch, v ktorých sú vhodné stromčeky majú medvede pelechy na zimu a potulujú sa v ich okolí, dodal Saniga.

Medveďom vyhovuje zima s dostatkom snehu a s mínusovými teplotami, kedy im do brlohov nezateká voda. Hrubá vrstva sypkého snehu je vhodná i pre niektoré operence. Mnohé vtáky využívajú sneh ako izolačnú vrstvu chrániacu pred nízkymi teplotami. Počas extrémne chladných nocí prespávajú napríklad hlucháne v akýchsi "snehových bunkroch", ktoré si vyhrabú a nasťahujú sa do nich večer. Takýmto spôsobom prespávajú mrazivé noci aj tetrovy hoľniaky a jariabky, pri nedostatku vhodných dutín v stromoch na nocovanie zavše takto prespávajú aj sýkorky.

TASR

obsah | Slovenská republika