Naše mestá chcú byť metropolami kultúry

Košice ako prvé zo slovenských miest nedávno oznámili, že chcú kandidovať na titul Európske hlavné mesto kultúry. Slovensko má nominovať jedno zo svojich miest v roku 2013 spoločne s Francúzskom. Podľa PR manažéra mesta Košice Tibora Iča je to pre Košice historická kandidatúra.

Košická radnica má pocit, že šance mesta vzrastú, ak sa podarí získať pre vec väčšinu obyvateľov. Ani zadlženosť Košíc nepovažuje Ičo za prekážku, ale za príležitosť na mobilizáciu potenciálu mesta. Primátor Prešova Martin Benč potvrdil ochotu rokovať s Košicami o podpore spoločnej kandidatúry.

Košice sú prvé, nie však posledné. Hovorkyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici Dagmar Svešniková hovorí, že aj ich mesto sa mieni uchádzať o titul. Aj zástupcovia Martina už navštívili grécky Patras, ktorý je Európskym hlavným mestom kultúry v tomto roku. O vstupe do projektu má už čoskoro rozhodovať aj Nitra. Podľa vedúcej oddelenia kultúry nitrianskeho magistrátu Dagmar Bojdovej chcú Nitrania stavať na cyrilometodskej tradícii, významných archeologických nálezoch a na obraze Nitry ako mesta mladých. "Bola by škoda nevyužiť takúto príležitosť, máme možnosti porovnateľné s krajskými mestami," myslí si Bojdová.

Kandidovať bude "samozrejme" aj Bratislava. Milan Vajda, vedúci oddelenia marketingu a komunikácie na radnici, tvrdí, že Bratislava má všetky predpoklady konkurz vyhrať. "Nevidíme však dôvod komentovať kandidatúru Košíc alebo iného slovenského mesta," dodáva.

Dvojkolovú súťaž miest vyhlási oficiálne ministerstvo kultúry na začiatku budúceho roka. Prvá výzva a následný predvýber sa uskutoční v rozmedzí februára až septembra 2007. Druhá výzva bude na plánovaná na december 2007, zmiešaná komisia by mala v auguste 2008 definitívne vybrať jedno mesto.

O projekte hovorili aj minister kultúry Marek Maďarič s eurokomisárom Jánom Figeľom. Maďarič tlmočil požiadavku, aby Európska komisia čím skôr definovala podmienky národného výberového konania.

Čo sú Európske hlavné mestá kultúry

Projekt Európske mestá kultúry existuje od roku 1985. Prvé boli Atény, nasledovali Florencia, Amsterdam, Paríž a ďalšie. V roku 1999 sa projekt premenoval na Európske hlavné mesto kultúry, v roku 2000 získali tento titul aj Praha a Krakov. Tento rok je to starobylý grécky Patras. Pri výbere miest sa neprihliada na veľkosť či ekonomickú silu, skôr na vklad do európskeho kultúrneho dedičstva. Tento projekt vyžaduje od vybraného mesta zvýšené náklady na dobudovanie kultúrnej infraštruktúry a na organizáciu kultúrnych podujatí, investície sa však vracajú v podobe zvýšeného turistického ruchu.

ZUZANA ULIČIANSKA

obsah | Slovenská republika