V kremnici razia mince aj pre Áziu

Kremnická mincovňa, v ktorej razia slovenské peniaze, sa zrušenia 10-a 20-haliernikov nebojí. A to aj napriek tomu, že najmenšie haliere tvoria polovicu slovenských mincí, ktoré sú v obehu. Väčšina peňazí, ktoré v mincovni razia, ide aj v súčasnosti na export.

"V súčasnosti pripravujeme razbu bangladéšskych taká a nepálskych rupií," hovorí vedúci predaja Mincovne Kremnica Jaroslav Setnický. "Raziť by sme ich chceli od decembra do leta. Dovedna ide o 600 miliónov kusov l taká a 110 miliónov kusov dvojrupií."

Platidlá pre ázijské krajiny pritom nie sú pre mincovňu so 675-ročnou tradíciou ničím výnimočným. Pre Bangladéš a napríklad Indiu razili v Kremnici mince už pred desiatimi rokmi. Nasledovala Litva, Poľsko, Grécko, Albánsko, Turkménsko, Arménsko, Ukrajina. Súťaže na razbu nových mincí vypisujú väčšinou národné banky alebo ministerstvá financií príslušných krajín.

"Pomerne úspešní sme práve na ázijskom trhu," poukazuje Setnický a dodáva, že práve preto sa neobávajú stiahnutia 10-a 20-haliernikov z obehu od Nového roka. "Ich zrušenie pripravovala centrálna banka už dlhší čas a aj keď si ich objednávala vo väčších objemoch, netvorili výraznejšiu časí našej výroby," konštatuje Setnický. "S razbou pre zahraničie začala kremnická mincovňa výraznejšie od roku 1996,"popisuje Setnický. Dovtedy ich totiž naplno zamestnala na tri roky razba novej série domácej meny.

Mincovňa bude môcť predviesť svoje kvality pri razbe nových platidiel pre Slovensko opäť o niekoľko rokov. Podlá prognóz centrálnej banky by totiž Slovensko niekedy v rokoch 2008 až 2010 malo prejsť na jednotnú európsku menu. "Bude to zaujímavá zákazka a my sa samozrejme o ňu budeme uchádzať," tvrdí Setnický.

(xm), PRAVDA

obsah | Slovenská republika