Koalícia sa dohodla na rozdelení postov vo vláde

Nový vládny kabinet koalície SDKÚ, SMK, KDH a ANO bude mať 16 členov. Súboj o ministerstvo vnútra napokon vyhralo KDH. Vyplynulo to z rokovaní koaličných strán. V zátvorke sú uvedené aj mená budúcich ministrov, ktoré aktuálne kolujú v novinárskych kuloároch.

SDKÚ

· premiér (Mikuláš Dzurinda)
· ministerstvo zahraničných vecí (Eduard Kukan)
· ministerstvo obrany (Ivan Šimko)
· ministerstvo financií (Ivan Mikloš)
· ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (medzi kandidátmi je Ľudovít Kaník, ktorý by údajne mal radšej kreslo ministra dopravy a tak je možná výmena s Prokopovičom)
· ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (Pavol Prokopovič)

SMK

· vicepremiér (Pál Csáky)
· ministerstvo pôdohospodárstva (kandidátom je Pál Farkas)
· ministerstvo životného prostredia (László Miklós)
· ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (István Harna)

KDH

· ministerstvo školstva (Martin Fronc, medzi kandidátmi bol prekvapujúco aj Ján Figeľ)
· ministerstvo spravodlivosti (Daniel Lipšic)
· ministerstvo vnútra (Vladimír Palko)

ANO

· ministerstvo zdravotníctva (Rudolf Zajac)
· ministerstvo kultúry (Rudolf Chmel)
· ministerstvo hospodárstva (Róbert Nemcsics)


Lídri koalície sú spokojní s rozdelením ministerstiev

Lídri SDKÚ, SMK, KDH a ANO sú spokojní s rozdelením rezortov medzi jednotlivé strany, na ktorom sa dohodli v Bratislave.

"Atmosféra, ale aj to, že som mohol dnes túto štruktúru vysloviť, ma oprávňujú vyhlásiť, že tá spokojnosť tam je. Aj keď je to kategória, ktorá vždy bola, je a aj ostane relatívnou," povedal po rokovaní predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Spokojný bol aj líder kresťanských demokratov Pavol Hrušovský. "Posty, ktoré KDH obsadí v budúcej vláde, sú výsledkom kompromisu medzi jednotlivými politickými stranami a za KDH môžem vyjadriť spokojnosť nad tým, že obsadíme tieto rezorty v budúcej vláde," uviedol.

Predseda ANO Pavol Rusko oceňuje najmä súlad v programových otázkach. "U nás to bolo vždy v prvom rade o programovej zhode a tá dohoda nad programovými tézami sa črtá. Pokiaľ ide o posty - sme spokojní a sme presvedčení, že je to v súlade s pocitom spravodlivosti," povedal líder ANO.

Predseda SMK Béla Bugár komentoval výsledky rokovania takto: "Ak dokončíme všetko, to znamená aj programy aj ďalšie záležitosti, nad ktorými ešte nie je absolútna dohoda, tak budeme spokojní."

SDKÚ, SMK, KDH a ANO sa dnes v Bratislave dohodli na štruktúre novej slovenskej vlády. SDKÚ by mala okrem postu predsedu vlády obsadiť kreslá ministrov zahraničných vecí, obrany, financií, práce, sociálnych vecí a rodiny i dopravy, pôšt a telekomunikácií. SMK dostane kreslá ministrov pôdohospodárstva, životného prostredia, výstavby a regionálneho rozvoja a jediný vicepremiérsky post v novej vláde. Kresťanskí demokrati obsadia rezort školstva, spravodlivosti a vnútra. Najmenší koaličný partner - ANO dostal ministerstvá zdravotníctva, kultúry a hospodárstva.


Rusko: Médiá nemajú presné informácie, kto bude ministrom

Informácie o obsadení konkrétnych vládnych kresiel, ktoré sa objavili v médiách, sú však pravdivé len čiastočne, povedal predseda ANO Pavol Rusko. Pokračoval, že ANO bude trvať na tom, aby aj opozícia mala zastúpenie v konkrétnych vedúcich funkciách v Národnej rade SR a podporí, aby jej predstavitelia pôsobili vo vedení jedného až dvoch výboroch a na poste podpredsedu parlamentu.

Koaličné strany sú blízko dohode o postoch v parlamente

Predstavitelia stredopravej štvorky sa zaoberali aj rozdelením funkcií v Národnej rade SR. "Sme veľmi blízko k dohode," vyhlásil Dzurinda s tým, že stranu, ktorá nominuje predsedu zákonodarného zboru, by mohol pomenovať už vo štvrtok po nasledujúcom rokovaní vyjednávacích tímov. Budúca koalícia sa dohodla na pomernom zastúpení koalície a opozície v parlamentných výboroch.

"Máme záujem, aby opozícia získala nielen jeden post podpredsedu NR SR, ale aby dostala toľko predsedníckych stoličiek vo výboroch NR SR, koľko z pomerného usporiadania a v konečnom dôsledku z parlamentných volieb a ich výsledkov vyplýva," konštatoval Dzurinda. Pri rozhovoroch o postoch štátnych tajomníkov sa vyjednávači nedohodli na "šablóne", podľa ktorej by sa obsadzovali, budú preto posudzovať každé meno individuálne. Ich počet ostane rovnaký ako v súčasnom kabinete, teda 23.

Vo štvrtok by sa delegácie pravice mali zaoberať čo najkomplexnejším návrhom programových téz, na ktorých pracuje spoločná expertná komisia. Podľa Dzurindových slov by zo štvrtkového rokovania mohol vzísť ucelený písomný návrh, ktorý by počas niekoľkých dní všetky strany schválili.


Zemetrasenie v mimovládnych stranách

Naopak v stranách, ktoré zostali mimo vládnej koalície, vypukla nespokojnosť a tlak na personálne zmeny. Odstúpil predseda Strany demokratickej ľavice (SDĽ) Pavel Koncoš i podpredseda a volebný líder Sociálnodemokratickej alternatívy (SDA) Peter Weiss. Svoju funkciu dá k dispozícii aj predseda SDA Milan Ftáčnik a predseda Pravej SNS Ján Slota. V SNS je silný tlak na odstúpenie predsedníčka Anny malíkovej a dokonca aj vo víťaznom HZDS mocnie snaha odvolať z postu predsedu Vladimíra Mečiara.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika