Šéf SIS Vladimír Mitro odstúpil z funkcie

"Po zrelej úvahe som v utorok požiadal vládu, aby predniesla prezidentovi republiky moju žiadosť o uvoľnenie z funkcie," uvádza vo svojom vyhlásení Mitro. Za dôvod svojho odchodu označil turbulencie, ktoré bránia SIS v normálnej práci, a spory medzi jednotlivými bezpečnostnými zložkami. Koalícia už hľadá jeho nástupcu. Vládne strany sa zhodujú v tom, že s menom nového riaditeľa tajnej služby by mala prísť najsilnejšia z nich, teda SDKÚ. Návrh sa očakáva od premiéra Mikuláša Dzurindu.

KDH, ktoré žiadalo Mitrov odchod, to však nestačí. "Pre nás to znamená vyriešenie len polovice problému," povedal podpredseda KDH Pavol Minárik. Jeho strana chce, aby odišiel aj šéf kontrarozviedky, bývalý novinár Peter Tóth.

Odstúpeniu riaditeľa tajnej služby predchádzali viaceré kauzy, ktoré spochybnili prácu SIS. O jeho výmenu na čele SIS sa pritom snažilo KDH a SMK. Podľa vedenia strán Mitro už nemá ich dôveru.

Mitro sa včera osobne informoval o svojom rozhodnutí prezidenta Rudolfa Schustera. "Ak pán prezident dostane od vlády návrh na jeho odvolanie, tak ho bude akceptovať," povedal pre Pravdu prezidentov hovorca Ján Füle. Prvou z káuz okolo SIS bolo zverejnenie odpočúvania lídra ANO Pavla Ruska a následne aj podnikateľa Jána Badžgoňa. Do sporu medzi rezortom vnútra a SIS o to, kto je vlastne autorom týchto nahrávok, sa mal zapojiť aj novinár Peter Tóth. V anonymnom udaní vraj obvinil ministra vnútra Vladimíra Palka z marenia vyšetrovania odpočúvaní. Práve Tótha, ktorý je pre tento skutok trestne stíhaný za útok na štátny orgán, postavil Mitro pred týždňom na čelo kontrarozviedky. KDH preto navrhovalo, aby bol Mitro odvolaný.

Ako spresnil, Mitro totiž stratil dôveru KDH aj pred menovaním nového šéfa kontrarozviedky. Hnutie preto podľa neho bude celkom spokojné, až keď bude vyriešený aj tento problém. "Domnievam sa, že môj odchod je aj v záujme upokojenia situácie na politickej scéne," povedal k svojej rezignácií Mitro. Podľa neho je normálne, že "nesedí" napríklad obchodníkom so zbraňami, rovnako ako to, že "nezapasoval" niektorým vládnym politikom.

Ako pre Pravdu povedal hovorca SIS Vladimír Šimko, riaditeľ Mitro je jediným funkcionárom tajnej služby, ktorý zatiaľ požiadal o uvoľnenie z funkcie. Riadením SIS bude až do vymenovania nového šéfa poverený námestník Vladimír Michal. Práve jeho vystriedal na poste šéfa kontrarozviedky Tóth.

Reakcie politikov

Pavol Rusko (ANO): Je to zrejme reakcia na udalosti posledných týždňov. Šéf SIS stratil dôveru polovičky koalície a za tejto situácie je asi ťažké riadiť takú inštitúciu. Považujem to preto za logické rozhodnutie. Zrejme teraz začneme rokovať o jeho nástupcovi a uvidíme, aké návrhy budú predložené.

Béla Bugár (SMK) : Je dlhodobo nemožné vykonávať takú funkciu, ak nie je dôvera koalície. Musím oceniť Mitrovo rozhodnutie, pretože pomohol vyriešiť situáciu, ktorá sa vlečie už niekoľko týždňov. Na Koaličnej rade však teraz očakávam len výmenu informácií o ďalšom postupe.

Zuzana Martináková (SDKÚ) : Je to normálne rozhodnutie, ktoré nemám prečo komentovať.

Robert Fico (Smer) : Keby generálny tajomník NATO George Robertson nevyjadril znepokojenie nad stavom bezpečnostných služieb, koalícia by sa ešte mesiace sporila o personálnom obsadení SIS. Mitrova ponuka je istým východiskom z tejto situácie. Je neúnosné, aby SIS bola predmetom politických súbojov v rámci koalície. Vláda by sa mala postaviť k jej personálnemu obsadeniu s patričnou zodpovednosťou.

(vg), PRAVDA

obsah | Slovenská republika