Čo tam po politike, hovoria si 18-roční

Asi 340-tisíc nových hlasov môžu strany získať, ak sa im podarí osloviť nestálu skupinu prvovoličov. Koľkých presvedčia, závisí podľa odborníkov aj od kampane tesne pred voľbami. Práve ňou sa totiž mladí, ktorí idú k urnám prvý raz, nechajú ovplyvniť viac ako ostatní. Mnohí z nich si rozhodnutie, koho voliť, nechávajú na poslednú chvíľu, ak vôbec do volebnej miestnosti prídu.

"U prvovoličov a mladších je jasne nižší záujem o účasť na voľbách ako u iných skupín. O takých 10 až 15 percent menej ako medzi 30- až 50-ročnými," konštatovala sociologička Ľudmila Benkovičová. "Mladí radšej pôjdu na diskotéku alebo si zahrať futbal, žijú vo svojom svete," vysvetlil šéf Ústavu pre výskum verejnej mienky František Szabo.

Záujem o voľby majú podľa neho viac staršie ročníky, nad 35 rokov. "Tí už majú predstavu o rozdeľovaní peňazí a verejných veciach," dodal Szabo. Mladí vedia o aktuálnej politike podľa analytikov veľmi málo, ako však tvrdia, ani ich príliš nezaujíma. "Úroveň vedomostí mladej generácie o fungovaní a špecifikách demokracie je veľmi nízka," myslí si politológ László Öllösz.

Szabo si dokonca myslí, že niektorí ani nevedia, že budú v júni predčasné voľby. "Zistia to možno až vtedy, keď sa začne kampaň," dodal. Tam podľa expertov zaváži jednotlivá akcia či rozhovory s politikmi. "Volebná kampaň má u nich väčší význam ako u iných," zdôraznila Benkovičová.

"Určite nie sú vykryštalizovaní a nedá sa pri nich hovoriť o sympatiách k strane či programu," uviedol Szabo. Podobný názor má aj sociológ Stanislav Buchta, podľa ktorého prvovoliči pri výbere strany dávajú viac na formu ako obsah. "Nikto z nich nebude čítať vládne programy, pre väčšinu sú nezrozumiteľné," predpokladá Buchta. "Majú najmenší záujem o politiku, osloviť ich vedia skôr také témy ako pracovné príležitosti, otvorená Európa, cestovanie," myslí si aj analytik Ján Baránek.

Podľa prieskumov verejnej mienky mladí ľudia uprednostňujú z politických strán Smer a SDKÚ. Podľa Benkovičovej je medzi nimi aj väčšie percento nerozhodnutých a váhajúcich. "Veľká časť z nich inklinuje k Smeru, čo sa týka volebnej účasti, sa však na nich nedá spoľahnúť," uviedol Baránek. Prieskum vo volebných miestnostiach v roku 2002 ukázal, že prvovoliči volili najmä Smer, ANO a SDKÚ.

Podľa Buchtu veľa prvovoličov nevyužije svoje právo voliť ani tento rok. "Neexistuje tu trend masového voličstva. Viac ich podľa mňa príde voliť v mestách, kde je väčší záujem o verejné veci," povedal. Prvovoliči sa pri výbere strany podľa neho nechávajú ovplyvňovať okrem kampane najmä rodinou.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika