Najmladší odborný autor na Slovensku pripravuje ďalšiu knihu o numizmatike

Hoci iba 16-ročný Peter Solej z Medzilaboriec má už na svojom konte dve vydané odborné numizmatické publikácie a vlastní certifikát na overovanie pravosti bankoviek a cenín celého sveta, ani počas prázdnin sa nechystá oddychovať. Plánuje totiž pokračovať v písaní chronológie slovenského mincovníctva a medailérstva.

Ako Peter Solej uviedol, v lete má naplánovanú "malú služobnú cestu" do Kremnice a pripravuje si aj podklady pre stredoškolskú odbornú činnosť ktorá bude, pochopiteľne, súvisieť s jeho koníčkom. Študent medzilaboreckého gymnázia pripravuje publikáciu, ktorá bude nadväzovať na jeho prvé dve vydané knihy. Prvú - Prehľad slovenskej meny 1993-2001 napísal ešte ako štrnásťročný. Stal sa tak najmladším autorom odbornej publikácie na Slovensku a možno i na svete. Preto sa uchádza aj o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Minulý rok v novembri pri príležitosti 675. výroeia vzniku mincovne v Kremnici a 10. výroeia vzniku SR vydal svoju druhú knihu Prehľad medailérskej tvorby Kremnickej mincovne 1993-2003.

V pripravovanej tretej publikácii chce Solej odbornej verejnosti predstaviť rozsiahly prehľad mincí a medailí Slovenska. Rozšíriť chce najmä prehľad medailérskej tvorby, pretože zatiať spracoval iba strieborné, pozlátené a zlaté medaily kremnickej mincovne. Na prípravu novej publikácie si vyhradil približne rok, takže numizmatici si na výsledok budú musieť počkať.

Okrem nezvyčajného veku je mladý autor pozoruhodný aj tým, ako sa rozhodol naložiť so zarobenými peniazmi z predaja svojich kníh. Sumu, ktorú získal od sponzorov a viaka ktorej mohol svoje práce vydať, sa totiž rozhodol venovať gréckokatolíckej cirkvi formou darov rôznych liturgických predmetov. Výťažok získaný počas krstu druhej knihy, predstavujúci vyše 43 tisíc korún, zas odovzdal chrámu sv. Bazila Veľkého v Medzilaborciach. Chrám je najstaršou budovou v meste a koncom júla sa tam aj vďaka Solejovmu príspevku zaenú reštauraené práce na obnove inokostasu a oltára.

(r)

obsah | Slovenská republika