Vláda a cirkev dostali náboženstvo k prvákom

Už šesťročné deti slovenská vláda v spojenectve s katolíckou cirkvou vystavila povinnej voľbe. Buď náboženstvo, alebo etika. Dzurindov kabinet totiž v stredu na tretí raz schválil zmluvu s Vatikánom o katolíckej výchove a vzdelávaní. Tá výrazne posilňuje vplyv cirkvi v školách. Kým dnes je náboženstvo povinne voliteľné až na druhom stupni základných škôl, po podpise zmluvy to tak bude už od prvej triedy.

Zmluva umožňuje aj výučbu náboženstva už v materských školách či to, že katolícke školy dostanú z rozpočtu rovnako ako štátne. "Také niečo býva len v totalite a nemá to ani silne katolícke Poľsko," vyhlásila Katarína Zavacká z Ústavu štátu a práva.

Zmluvu schválili napriek odporu ANO. Spoločne s interrupčným zákonom vyvolal dokument vážnu roztržku vo vládnej koalícii. Predovšetkým medzi KDH a Ruskovou alianciou. Schvaľovanie zmluvy zároveň posilnilo úvahy, že treba odluku cirkvi od štátu. Nahlas o nej hovorí nielen ANO, ale aj Smer. Dokonca HZDS navrhlo, aby túto otázku vyriešilo referendum. Sporným sa stalo aj to, že zmluvu neschválil parlament, ale iba vláda. Legislatívna rada vlády pritom žiadala, aby zmluva prešla Národnou radou. "Zmluva sa totiž nedá jednostranne vypovedať, vyvoláva snahu meniť charakter štátu a nadraďuje cirkevné právo nad svetským," tvrdí Pavol Rusko. "Považujem za zavádzajúce, že zmluva by nadraďovala cirkevné právo nad právom tejto krajiny," reaguje predkladateľ zmluvy minister školstva Martin Fronc z KDH. Niektorí odborníci upozorňujú, že uplatňovanie dokumentu v praxi spôsobí vážne problémy. Ešte nie sú učebné osnovy ani učitelia. Hrozí tiež to, že ak sa málo detí prihlási na etiku, alebo škola nebude mať učiteľa, budú sa musieť učiť náboženstvo. Pôjde totiž o povinný predmet. Dnes sa náboženstvo na prvom stupni vyučuje len nepovinne. "Všetci budú chodiť na náboženstvo, pretože si nebudú mať z čoho vybrať," povedala Zavacká, podľa ktorej sa "nebude učiť sexuálna výchova, ale dievčatá budú počúvať o nepoškvrnenom počatí Panny Márie". Upozornila aj na to, že úroveň vzdelania učiteľov náboženstva je často nízka. Katolícka cirkev tvrdí, že náboženstvo posilní mravnú výchovu žiakov. "V situácii, keď je mládež verejne sugestívne a účinne vedená k násiliu, krádežiam, nemorálnosti, keď je hlboko poznačená nestabilitou rodín či vážnymi sociálnymi problémami, je možnosť náboženskej výchovy a paralelne aj etickej veľmi cenným príspevkom k ozdraveniu spoločnosti," uviedol Marián Gavenda z Konferencie biskupov Slovenska.

Podľa Fronca sa obsah zmluvy nemusí zakotviť do zákona, a teda nie je potrebné takto riešiť ani vyučovanie náboženstva. Bývalý rezortný šéf Milan Ftáčnik však tvrdí, že to treba.

Stále nie je jasné, kedy vstúpi zmluva do platnosti. Musí ju ešte schváliť druhá strana, teda Vatikán, a zmluvu treba podpísať. Fronc tvrdí, že je snaha, aby v rovnakom čase boli podpísané aj zmluvy s ostatnými cirkvami registrovanými na Slovensku. Návrh zmluvy už dostali predstavitelia evanjelickej cirkvi. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic však povedal, že sa tak môže stať aj v rozpätí niekoľkých mesiacov. "Bol by som rád, keby sa zmluva so Svätou stolicou podpísala v septembri," povedal Fronc. Katolícka cirkev by to považovala "za pekný darček pred návštevou Svätého Otca".

Čo schválila vláda

· katolícke náboženstvo bude povinne voliteľné už od 1.ročníka ZŠ

· ak rodičia prejavia záujem, katolícka výchova bude aj v materských školách

· katolícke školy dostanú rovnako ako štátne

(kdz, gb)

obsah | Slovenská republika