Slováci zvolili nejsympatičtějším politikem Klause

Zástupci slovenského Hospodářského klubu předali českému prezidentovi ocenění "Nejsympatičtější politik světa za rok 2005". V internetovém hlasování, kterého se zúčastnilo přes jedenáct tisíc lidí, předstihl zesnulého papeže Jana Pavla II. a ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Stále si vás na Slovensku velmi vážíme," řekli Klausovi zástupci klubu, kteří mu ocenění předali na Pražském hradě. "Jsem rád, že se daří udržovat velmi kamarádské, přátelské česko-slovenské vztahy," řekl Klaus novinářům. Doufá, že se vůči Slovákům a Slovensku vždy choval "férově a hezky". "Jestli to tak někdo oceňuje, tak jsem jenom rád," dodal.

Anketa se uskutečnila již potřetí. Nominovaných bylo v tomto ročníku 36 osobností, z toho tři Češi. Na čtvrtém místě skončil papež Benedikt XVI., na pátém americký prezident George Bush. Premiér Jiří Paroubek obsadil sedmou příčku, exprezident Václav Havel dvacátou. Ve druhém ročníku hlasování zvítězil Putin, Klaus byl druhý, Bush třetí.

Neformální ekonomické fórum Hospodářský klub vzniklo v roce 1993. Původní nadace se v roce 1997 přeměnila na občanské sdružení. Podle Petra Kasalovského sdružuje asi 400 členů z řad podnikatelů a veřejných činitelů nejen ze Slovenska, ale také například z Česka či USA.

Klause nepovažují členové klubu za euroskeptika, ale spíše za "jednoho z mála korektních odborníků na statiku konstrukce nového evropského domu".

"Doufáme, že si uděláte čas na debatu se slovenskými fanoušky na téma evropská realita a její vývoj a také problémy naší civilizace. Chceme a vždy budeme naslouchat tomu, co si myslí český prezident," uvedl Kasalovský. Na dotaz slovenských novinářů, kterého ze svých četných ocenění si nejvíce považuje, nechtěl Klaus odpovídat. Dodal ale, že "nejvíc zírá, když cenu dostane někde nekonečně daleko".

"V tomto smyslu jsem považoval za úplně nejnetušenější věc čestný doktorát v Guatemale. Aby byl člověk prorokem v daleké Guatemale... to je zajímavé, že vás tam někdo objeví, vzpomenou si na vás," řekl český prezident.

iDNES, ČTK

obsah | Slovenská republika