Máme najužší dom v Európe

Na Michalskej ulici stojí skutočná európska rarita - najužší dom Európy. Široký je len 130 centimetrov. Postavili ho len kvôli zaplneniu miesta.

Dom s najužším priečelím na starom kontinente má zaujímavý príbeh. "Vznikol vďaka demolácii mestských hradieb v 18. storočí. Pôvodne pozostávali z dvoch múrov, medzi ktorými bol voľný priestor - ľudovo nazývaný cvinger," povedal nadšenec bratislavskej histórie Igor Janota. V čase, keď sa začali v armáde používať delá, prestali mať takéto opevnenia opodstatnenie. Pri demolácii múrov medzi Michalskou bránou a Michalskou vežou sa vytvorila medzierka široká 130 cm. Pôvodne tu bola ulička pre stráže. "A tak sa rozhodli postaviť v nej priečelie domu, ktorý sa mohol rozširovať do voľného priestoru medzi hradbami," dodal Janota.

Dom stojí na Michalskej ulici číslo 15. Dnes je v ňom rýchloobčerstvenie s kebabmi. "Už sme si zvykli na skupiny zahraničných turistov, ktoré k nám chodia. Keďže sú hladní, máme radosť, že sídlime práve tu," povedal zamestnanec podniku.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika