Na Slovensku objevili největší plantáž marihuany v Evropě

Slovenská policie odhalila v těchto dnech nedaleko Nitry největší plantáž marihuany v Evropě. Právu to potvrdil mluvčí slovenské policie Martin Korch. Rozsáhlé pole marihuany o rozloze několika tisíc čtverečních metrů se nacházelo ve dvou opuštěných halách v průmyslové zóně na okraji Nitry. Policie zatkla osm lidí. Pěstováním marihuany se zabývali tři Rakušané ve věku 17, 39 a 56 let. Všichni byli zadrženi společně s dalším podezřelým z Maďarska.

Na pozemku rostlo kolem 5000 rostlin a mohlo se zde vypěstovat až 50 kilogramů marihuany týdně. Pachatelé si opatřili vlastní zdroje elektřiny, aby se nestali nápadnými vysokou spotřebou proudu. Pořídili si také výkonné uhlíkové filtry k odstraňování pachů.

V halách byla pěstována speciální "bonsajová" odrůda konopí, která má až devětkrát vyšší obsah účinné látky THC proti běžným odrůdám.

Osm lidí, kteří plantáž provozovali, si najímalo dělníky většinou v Maďarsku a vozili je na Slovensko na desetidenní turnusy. "Za tuto dobu nesměli opustit objekt, v němž pěstovali marihuanu, měli zde také ubytovnu a zabezpečenou stravu. Na víkendy jim šéfové přivezli dvě prostitutky. Každý týden expedovali 40 kilogramů marihuany v hodnotě osm miliónů slovenských korun. Byla určena výlučně na vývoz," řekl k případu slovenský policejní prezident Ján Packa.

Podle agentury APA je hlavní podezřelý stíhán od roku 2004, kdy na něj vydalo zatykač vídeňské kriminální komisařství a hledal ho Interpol.

(ivi), PRÁVO

obsah | Slovenská republika