Národné strany založili konfederáciu

Konfederácia národných síl Slovenska (KNS) je názov nového voľného združenia, ktoré vo štvrtok založilo päť národne orientovaných politických subjektov - Slovenská národná strana (SNS), Hnutie za demokraciu (HZD), Ľudová únia (ĽÚ), Slovenská národná jednota (SNJ) a Slovenská ľudová strana (SĽS).

Stretnutie piatich predsedov Jána Slotu, Ivana Gašparoviča, Vojtecha Tkáča, Stanislava Pánisa a Andreja Trnovca sa konalo v sídle SNS v Bratislave. Ako na tlačovej besede uviedol predseda SNS Ján Slota, združenie nemá spájať len politické subjekty, ale aj všetky nepolitické organizácie, ktoré pracujú v prospech slovenského národa a na pozdvihnutí národného ducha Slovenska. "Vyzývame preto všetky takéto politické i nepolitické organizácie, aby sa k nám pripojili," vyhlásil Slota.

Členovia novej konfederácie v krátkom čase založia odborné komisie, ktoré budú presadzovať záujmy národných síl pri prijímaní rozpočtu, ale aj v iných odborných veciach. Členovia by sa mali stretávať minimálne raz za mesiac. Najbližšie stretnutie by sa malo konať na pôde Hnutia za demokraciu. Konfederácia sa tiež uzniesla, že všetky politické strany, ktoré sú v nej združené podporia predsedu HZD Ivana Gašparoviča ako kandidáta na post prezidenta.

"Pán Gašparovič je demokrat a je národne orientovaný. Slovensko je národným štátom a potrebuje národne orientovaného prezidenta," zdôvodnil Slota. Spoločne budú tiež postupovať pri voľbe do Európskeho parlamentu a vytvoria spoločnú kandidátku.

Konfederácia tiež podporí petičnú akciu Konfederácie odborových zväzov SR za vypísanie referenda o predčasných voľbách a členovia jednotlivých subjektov združenia budú zbierať podpisy na petičné hárky. Konfederácia tiež vyzýva prezidenta Rudolfa Schustera, aby nepodpísal zákon o doprivatizácii strategických podnikov a aby zabránil účinnosti zákona o reštitúcii pôdy.

(r)

obsah | Slovenská republika